czwartek, 22 marca 2018

Lekka babka szpinakowo-bananowa



   Jako że jestem maniakiem szpinaku, musiałam przygotować taką babkę :) Ta jest jednak inna niż wszystkie, ponieważ zawiera jeden niepozorny dodatek, który zupełnie zmienia jej oblicze. Jest mięciutka, bardzo delikatna, nie rozpada się, jest wilgotna i ma bardzo ciekawy smak :) Na pewno bardzo pozytywnie zaskoczy Waszą rodzinę i innych gości.
   Mam dla Was kilka fajnych przepisów na Wielkanoc, która jest już tuż-tuż, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na Fb i Instagramie (jestem tam jako @kuchniakolorublond), to  zróbcie to koniecznie i bądźcie na bieżąco :)



   Wielkanoc, jak większość świąt jest ciężkim czasem dla naszych żołądków i układów pokarmowych. Bo jak tu oprzeć się temu pysznemu serniczkowi z rosą, czy tej obłędnej babie drożdżowej...? A przecież jest jeszcze żurek, albo biały barszcz, różne sałatki, wędliny... Tak, to odwieczny problem. Wiadomo, że z okazji świąt nikt nie postara się specjalnie o dwie gęby i cztery żołądki, ale chyba wszyscy robimy za dużo jedzenia na święta. Jeśli będziecie jednak chcieli walczyć z żywiołem i pochłonąć te wszystkie rozkosze świątecznego stołu, typu żurki, wędliny, pieczenie, baby, mazurki... to pamiętajcie, że istnieje Espumisan MAX, który jest wyrobem medycznym CE i doskonale radzi sobie z takimi świątecznymi problemami. Jest wtedy prawdziwą ulgą dla żołądka...

   Przygotuj:
(porcja na formę 17 cm z kominem)
   Na ciasto:
-  3 średnie jajka
-  0,5 szklanki cukru
-  6 bardzo czubatych łyżek mąki pszennej
-  3-4 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-  1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
-  100g świeżego szpinaku (lub tyle samo mrożonego, na obu wychodzi super)
-  1 duży, mocno dojrzały banan
-  3/4 szklanki oleju rzepakowego
-  masło do wysmarowania formy
-  kasza manna do wysypania formy
   Na lukier:
-  3/4 szklanki cukru pudru
-  sok z 0,5 cytryny
-  1 łyżeczka gorącej wody
   Dodatkowo:
-  skórka otarta z 0,5 cytryny

   Jajka w całości ubijamy z cukrem na puch.











   W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą na gęstą, gładką masę olej, szpinak i banana.










   Zieloną masę dodajemy do ubitych jajek. Łączymy starannie za pomocą miksera. Na tym etapie będzie to przypominało mało apetyczną, zieloną breję, będzie rzadkie. Ale tak ma być :)








   Na koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Na tym etapie produkt wygląda już jak ciasto, które ma pełne prawo się udać :) jeśli uważasz, że jest za rzadkie, dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej.





   Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w 200 stopniach 45 minut (bez termoobiegu).
   Studzimy.

   Przygotowujemy lukier: w dużym kubku umieszczamy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na gładką, bardzo gęstą masę. W razie potrzeby dodajemy łyżeczkę gorącej wody. Gotowym lukrem polewamy babkę po wierzchu i posypujemy skórką otartą z cytryny.








Smacznego!!!!



(Kogut Antek również poleca Espumisan MAX :)))
 Kogut Antek jest dziełem mojej córeczki :)











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz