Sałatki warstwowe cieszą się ogólną sympatią ludzi. Nie dziwię się - są bardzo estetyczne i smaczne.
Dziś propozycja sałatki, której porcyjkę spokojnie można zjeść nawet na diecie i nie mieć wyrzutów sumienia. Tortellini, warzywa i aromatyczny, lekki sos - i bez diety można zjeść z przyjemnością :)
Przygotuj:
(porcja na 1 średnią salaterkę; 4-5 osób lub 3 bardzo głodne)
- 100g tortellini (u mnie z serem i grzybami)
- 0,5 małej cebulki
- 1 nieduża czerwona papryka
- 4-5 grubych (około 4mm) plastrów wędzonej polędwicy wieprzowej lub innej chudej wędliny
- kilka łyżek kukurydzy
- kilka liści kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu (może być light)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Tortellini gotujemy według wskazań producenta. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy, kapustę pekińską kroimy cienko i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Cebulkę kroimy w kostkę i na sicie przelewamy wrzątkiem.
Na dnie naczynia układamy połowę tortellini. Na nie wykładamy sparzoną cebulkę, połowę kukurydzy i papryki. Lekko posypujemy solą i pieprzem.
Następnie do salaterki dokładamy wędlinę i resztę tortellini, lekko przyprawiamy. Można lekko docisnąć warstwy.
Na tortellini wykładamy resztę papryki i kukurydzy. Lekko solimy i pieprzymy.
W kubku umieszczamy majonez, jogurt, czosnek, paprykę i sok z cytryny. Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos rozprowadzamy po sałatce.
Na sos wykładamy kapustę pekińską i lekko dociskamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 4h, żeby smaki ładnie się połączyły.
Smacznego!!!!
Fit sałatka to świetna opcja dla tych, którzy dbają o zdrową dietę. Pełna kolorowych warzyw, świeżych składników i lekkostrawnych dodatków, zapewnia nie tylko pyszny smak, ale także dostarcza organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.
OdpowiedzUsuńhttps://fitszef.pl/catering-dietetyczny-bialystok/