sobota, 31 marca 2018

Sałatka jarzynowa



   Tak zwana ulubiona sałatka Polaków :) wcale mnie nie dziwi, że tak się nazywa - jest pyszna, pełna warzyw, a Polacy wiedzą, co dobre :)
   Sprawdza się idealnie na wszelkich uroczystościach, w święta, rocznice, a nawet jako pyszny niedzielny dodatek do chlebka i wędlinki :) osobiście nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. Do tego ta sałatka jest bajecznie prosta do zrobienia :)



   Przygotuj:
-  15 marchewek
-  4 pietruszki
-  4-5 ziemniaków
-  5-6 jajek na twardo
-  2-3 kiszone ogórki
-  1 średnie, kwaśne jabłko
-  1 średnia cebula
-  1 puszka groszku
-  1 puszka kukurydzy
-  sól, pieprz
-  kilka łyżek majonezu

   Marchew, pietruszki i ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Wrzucamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja, żeby nie ganiać kilku garnków, wrzucam do jednego marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka, na bieżąco odławiając to, co już się ugotowało :) przypominam, że ziemniaki ugotują się szybciej, niż marchew i pietruszka.
   Ugotowane jajka i warzywa studzimy i dopiero potem obieramy. Skórka schodzi bez problemu. Ziemniaki można obrać na gorąco, trzymając je na widelcu. Skórka praktycznie schodzi sama. Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę na sitku (tzw. rzeszoto - bardzo przydatne również do innych sałatek). Jajka obieramy i również kroimy na sitku w kostkę. Ogórki kroimy nożem w drobniutką kosteczkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę, a groszek płuczemy na durszlaku i czekamy, aż ścieknie z niego woda. Wszystko to wrzucamy do miski i starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
   Przed podaniem do sałatki dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Nie dodajemy wcześniej, bo wtedy szybciej się psuje (sprawdzone wielokrotnie). A tak - postoi dłużej.







   Starannie mieszamy i dodajemy majonez. Ilość dobieramy już wedle własnego gustu. Jedni lubią mniej majonezu, inni więcej - ja daję go tyle, by sałatka była ładnie z nim wymieszana, ale żeby też nie pływała w majonezie :)
   Odstawiamy na 1-2h.
   Podajemy z chlebem, wędliną lub jako odrębne danie.







Smacznego!!!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz