Bardzo popularny dodatek do obiadu, który współgra idealnie z kotletami mielonymi.
Bajecznie proste i baaardzo smaczne...
Przygotuj:
- 1,5kg buraczków
- 1 sporą cebulę
- sól, pieprz
- cukier
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie 2 łyżki mąki
Cebulkę kroimy w kostkę i ze szczyptą soli szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Ostudzone buraczki ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Starannie mieszamy, lekko solimy i dusimy razem do miękkości - około 40 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy lekko tłuszczem.
Kiedy buraczki zmiękną, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Można posypać mąką i wymieszać. Ale to na koniec, bo z mąką lubią się przypalać :)
Podajemy gorące jako dodatek do obiadu.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz