sobota, 17 marca 2018

Buraczki zasmażane do obiadu



   Bardzo popularny dodatek do obiadu, który współgra idealnie z kotletami mielonymi.
   Bajecznie proste i baaardzo smaczne...
 


   Przygotuj:
-  1,5kg buraczków
-  1 sporą cebulę
-  sól, pieprz
-  cukier
-  tłuszcz do smażenia
-  opcjonalnie 2 łyżki mąki

   Buraczki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości. Studzimy.
   Cebulkę kroimy w kostkę i ze szczyptą soli szklimy na rozgrzanym tłuszczu.







   Ostudzone buraczki ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Starannie mieszamy, lekko solimy i dusimy razem do miękkości - około 40 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy lekko tłuszczem.
    Kiedy buraczki zmiękną, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i cukrem.
   Można posypać mąką i wymieszać. Ale to na koniec, bo z mąką lubią się przypalać :)
   Podajemy gorące jako dodatek do obiadu.



Smacznego!!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz