czwartek, 22 marca 2018

Zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami




   Dość długo przymierzałam się do zapiekanki gyros. Próbowałam kilku przepisów, ale w większości nam nie smakowały. Po kilku próbach przymierzyłam się do zrobienia własnej wersji, na którą składa się kilka przepisów i moja inwencja. Efekt uważam za zadowalający, zważywszy na to, iż zapiekanka zniknęła jeszcze tego samego dnia :)



   Przygotuj:
-  3 saszetki ryżu
-  podwójną pierś z kurczaka
-  1 puszkę kukurydzy (można mniej, ale my lubimy)
-  1 duża czerwona papryka
-  1 duża lub 2 mniejsze cebule
-  300g pieczarek
-  1 łyżeczka curry
-  przyprawa gyros
-  1 łyżeczka suszonego czosnku
-  3 łyżki jogurtu naturalnego
-  2 łyżki majonezu (może być light)
-  3 łyżki pikantnego keczupu
-  2 łyżki soku z cytryny
-  150g żółtego sera
-  2 łyżki oleju
-  masło klarowane do smażenia

   Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według wskazań producenta.
   Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą gyros. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
   Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szklimy ze szczyptą soli na łyżeczce masła klarowanego. Odkładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni.









   Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy kilka minut na tłuszczu, który pozostał po cebuli. Smażymy ze szczyptą soli do chwili, aż papryka zmięknie i ładnie się zrumieni.
   Podsmażoną odkładamy do miseczki.








   Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni po papryce. W razie potrzeby dodajemy odrobinkę masła klarowanego. Usmażone, przekładamy do miseczki.
   Jeśli został tłuszcz, to nie wylewamy go.








   Na patelni podsmażamy kurczaka. Jeśli został nam tłuszcz po pieczarkach, to smażymy na nim. Jeśli nie został, nie szkodzi - dodaliśmy do kurczaka odrobinę oleju, wystarczy.
   Podsmażamy kurczaka, aż woda odparuje, a mięso będzie miało piękny, apetyczny, złoty kolor.





   Przygotowujemy sos: do dużego kubka wrzucamy jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, suszony czosnek, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy.









   Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu (1,5 torebki) i posypujemy lekko curry.








   Na ryż wykładamy połowę kukurydzy i połowę papryki. Na to wykładamy całe mięso z piersi kurczaka.








   Na kurczaka wykładamy pieczarki, resztę kukurydzy, papryki i cebulę.








   Na tym rozprowadzamy wcześniej przygotowany sos.









   Na sos wykładamy resztę ryżu (pozostałe 1,5 torebki) i leciutko dociskamy, żeby wyrównać powierzchnię zapiekanki.








   W ostatniej kolejności posypujemy zapiekankę startym, żółtym serem.
   Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze kilka minut, aż ser ładnie się zrumieni.
   Podajemy na gorąco. Ale na zimno też jest niezła :))







Smacznego!!!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz