Dzieci, jak wiadomo, w przeważającej części lubią różnej maści placki. Moja Zosia nie jest tu wyjątkiem. Szczególną sympatią darzy placuszki bananowe, które przeważnie przygotowuję na mące jaglanej - ma bardzo fajny smak, który ciekawie komponuje się z bananami. Przepis nie zawiera glutenu, jajek, cukru, i jeśli zastąpimy jogurt jakimś mlekiem roślinnym (choćby kokosowym Alpro), a masło klarowane olejem kokosowym lub rzepakowym - uzyskamy równie smaczną wegańską wersję. Nie dodaję cukru do tych placuszków - i bez niego są całkiem słodkie :)
Dodatkowo, takie śniadanie dla szkraba przygotujemy dosłownie w 10 minut :)
P.S. Ja sama, jako osoba zdecydowanie dorosła, też lubię pożyczyć od córci takiego placuszka :)
Przygotuj:
(składniki na 8 niedużych placuszków)
- 1 banan
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej zastąp napojem kokosowym Alpro lub innym mlekiem roślinnym, daj go nieco więcej)
- 4 łyżki mąki jaglanej (lub zwykłej w wersji glutenowej)
- 0,5 łyżeczki sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- ulubiony dżem lub konfitura
- plasterki banana
Do naczynia wrzucamy rozdrobnionego banana i jogurt.
Całość rozbijamy blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz sodę/proszek. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i nakładamy porcje ciasta łyżką. Ja smażyłam po jednym - użyłam dość małej patelni :)
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy na ciepło z dżemem i bananami.
Smaczne, pożywne i szybkie śniadanie gotowe :) Zachwyt dziecka gratis :)))
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz