wtorek, 19 maja 2020

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką



   Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe - tym razem wegańskie.
   Tradycyjne ciasto drożdżowe zawiera jajka i mleko. Do tej pory wiele osób twierdzi, że bez jajek i mleka taki rodzaj ciasta nie ma prawa się udać - ja w tym przepisie, oczywiście udokumentowanym zdjęciami, udowadniam że to nieprawda :)
   Takie ciasto jak dla mnie smakuje lepiej niż tradycyjne. Jest równie mięciutkie, puszyste i pachnące, jak jego tradycyjny odpowiednik, a rośnie dosłownie jak szalone ;).
   Zapieczone owoce i kokosowa kruszonka nadają mu bardzo ciekawego smaku, do którego chce się wracać i trudno jest poprzestać na jednym, niewielkim kawałku ;)



   Przygotuj:
(porcja na blachę 25x25cm)
-  3,5 szklanki jasnej mąki pszennej
-  1 szklanka cukru
-  1/3 kostki świeżych drożdży
-  1,5 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale z migdałowym będzie też super)
-  2 łyżki oleju kokosowego
-  sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
-  porządna szczypta soli
-  opcjonalnie 0,5 kieliszka rumu
   Na kruszonkę:
-  1 łyżeczka oleju kokosowego
-  1 łyżka dobrej roślinnej margaryny
-  1 łyżka cukru
-  1 łyżka wiórków kokosowych
-  2 łyżki mąki
   Na lukier:
-  cukier puder
-  sok z cytryny
   Dodatkowo:
-  ulubione sezonowe owoce - u mnie była to mieszanka truskawek, poziomek, malin żółtych oraz czerwonych

   Zaczynamy od nastawienia rozczynu: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy razem, aż powstanie gładka emulsja bez grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
   Ja trochę się zagapiłam i wyrosło mi bardziej niż zwykle ;)







   Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, sok i podgrzane mleko roślinne (ma być przyjemnie ciepłe, nie gorące) oraz wyrośnięte drożdże. Jeśli chcemy, dodajemy rum lub aromat.
   Do miksera zakładamy hak i wyrabiamy na niskich obrotach około 7-10 minut. Ciasto ma wydawać się odrobinę za luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka roślinnego.
   Przykrywamy folią i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.





   Przygotowujemy kruszonkę - podane składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.








   Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągamy tak, żeby zajęło całą blachę. Dobrze jest robić to dłońmi zmoczonymi w oleju, wtedy naprawdę fajnie ciasto się rozprowadza.
   Na rozciągnięte ciasto wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
   Całość posypujemy obficie kruszonką.
   Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem.

   Studzimy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.












Smacznego!!!!








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz