Kotlety mielone wręcz uwielbiam, jak prawie każdy. Kocha je moja córeczka i reszta rodziny. Jednak postanowiłam nieco je urozmaicić, co okazało się strzałem w dziesiątkę :)
Przygotuj:
Na kotlety:
- 1,5kg mięsa z łopatki
- 20dkg słoniny
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 1-2 cebule
- 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- 0,5-0,7l zimnej wody
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 porządne łychy majeranku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia:
Na farsz:
- 20dkg pieczarek
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki tymianku
Mięso z łopatki, słoninę, cebulę i chleb mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, bułkę tartą, majeranek i wodę (dolewamy stopniowo). Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę lub również siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy.
Wyrobioną masę mięsną formujemy w kulki nieco większe, niż na zwykłe kotlety.
Kulki rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Zamykamy, zlepiając brzegi.
Ponownie formujemy kulkę.
Obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy jak na kotleta (troszkę grubszego).
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (nie wiem czemu tak blado wyszły na zdjęciu).
Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz