sobota, 26 marca 2016

Żurek wielkanocny



   Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, czyli żurek. Pachnący czosnkiem, wędzonką i o niebo lepszy od tego z torebki :) Jak dla mnie wielkanocne must-have :)




   Przygotuj:
-  zakwas na żurek
-  2-3 kawałki białej kiełbasy
-  wędzone żeberko
-  10-20dag boczku (opcjonalnie)
-  2 spore marchewki
-  1 pietruszkę
-  2 liście laurowe
-  4 kulki ziela angielskiego
-  kilka ząbków czosnku
-  1 nieduża cebulka
-  około 2litry wody
-  sól
-  pieprz
-  majeranek
-  jajka na twardo do podania
-  3 łyżki śmietany 12-18%


   Do garnka wrzucamy kiełbasę, żeberko i ewentualnie boczek. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i korzeń pietruszki. Wkładamy ziele angielskie i liście laurowe.
   Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i opaloną nad palnikiem cebulkę.







   Gotujemy na wolnym ogniu około 40minut. Po tym czasie do wywaru dolewamy zakwas na żurek (ja go przecedziłam), mieszamy i gotujemy jeszcze około 5minut. Zakwas polecam dodawać stopniowo, nie wszystko na raz - żurek może wyjść zbyt intensywny. Dolewamy więc po trochę.
   Zabielamy śmietaną (ja w tym roku tego nie robię), doprawiamy solą, pieprzem i duuuuuużą ilością majeranku.
   Kiełbaskę możemy wyjąć, pokroić i podsmażyć na patelni. Podajemy z jajkiem na twardo i kiełbaską.





Smacznego!!!!