Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, czyli żurek. Pachnący czosnkiem, wędzonką i o niebo lepszy od tego z torebki :) Jak dla mnie wielkanocne must-have :)
Przygotuj:
- zakwas na żurek
- 2-3 kawałki białej kiełbasy
- wędzone żeberko
- 10-20dag boczku (opcjonalnie)
- 2 spore marchewki
- 1 pietruszkę
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- kilka ząbków czosnku
- 1 nieduża cebulka
- około 2litry wody
- sól
- pieprz
- majeranek
- jajka na twardo do podania
- 3 łyżki śmietany 12-18%
Do garnka wrzucamy kiełbasę, żeberko i ewentualnie boczek. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i korzeń pietruszki. Wkładamy ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i opaloną nad palnikiem cebulkę.
Gotujemy na wolnym ogniu około 40minut. Po tym czasie do wywaru dolewamy zakwas na żurek (ja go przecedziłam), mieszamy i gotujemy jeszcze około 5minut. Zakwas polecam dodawać stopniowo, nie wszystko na raz - żurek może wyjść zbyt intensywny. Dolewamy więc po trochę.
Zabielamy śmietaną (ja w tym roku tego nie robię), doprawiamy solą, pieprzem i duuuuuużą ilością majeranku.
Kiełbaskę możemy wyjąć, pokroić i podsmażyć na patelni. Podajemy z jajkiem na twardo i kiełbaską.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz