niedziela, 3 maja 2020

Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu




   Od jakiegoś już czasu chodziło za mną jakieś chińskie danie. Nawet pseudochińskie ;) ale po prostu coś w tym klimacie. Nawet mieliśmy iść do chińskiej knajpki, ale akurat było zamknięte, więc machnęłam ręką i postanowiłam zrobić coś w domu. Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...



   Przygotuj:
(proporcje na 4-5 dobrze głodnych osób)
-  ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
-  małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
-  4-5 grzybków Mun
-  słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
-  1 czerwona papryka
-  po połowie żółtej i zielonej papryki
-  1 duża lub 2 mniejsze cebule
-  2-3 ząbki czosnku
-  opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
-  200g pieczarek
-  2/3 kostki naturalnego tofu
-  2-3 łyżki oleju
-  1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie)
-  1-2 łyżki sosu sojowego
-  2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
-  0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
-  do podania kawałki limonki i szczypiorek

   Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.








   W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.



   Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
   W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
   Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.






Smacznego!!!!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz