poniedziałek, 10 czerwca 2019

Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami



   Dość tradycyjne, znane chyba wszystkim ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, więc było oczywiste że prędzej czy później przepis wyląduje na blogu :)
   Ostatniej soboty nazbierałyśmy z Zosią ponad dwa litry truskawek, a dzień wcześniej Marcin przywiózł od teściów strasznie dużo rabarbaru. Jako że u nas truskawki i rabarbar zawsze znajdą zastosowanie, mieliśmy pyszny dzień... :)
   Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne :)


   Przygotuj:
(porcja na blachę 25x25cm)
   Na ciasto:
-  5 jajek
-  1 szklanka cukru
-  1 kostka miękkiego masła min. 82% (250g)
-  2,5 szklanki mąki pszennej
-  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  otarta skórka i sok z 0,5 cytryny
   Na kruszonkę:
-  1 łyżka miękkiego masła
-  2 łyżki mąki
-  torebka cukru wanilinowego
   Dodatkowo:
-  truskawki
-  rabarbar
-  cukier puder do posypania

   Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch.
   Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok.
   Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając.
   Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.
   Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch.
   Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.




   Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
   Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
   Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.










Smacznego!!!!








4 komentarze :

  1. Świetny przepis! Bardzo lubimy takie klasyczne ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też nie ma bez nich początku lata ;) tak samo jak ogórki małosolne, nie ma za dużo <3

      Usuń
  2. Idealny letni wypiek, który aż chce się zjeść na pikniku :D

    OdpowiedzUsuń