niedziela, 11 marca 2018

Surówka Colesław





   Jedna z moich ulubionych obiadowych :) już pal sześć to, że jest z majonezem i śmietaną, a ja wiecznie na diecie - bez przesady, od tych dwóch łyżek sałatki nie utyję nagle 5 kilo :)
   Bardzo delikatna, obłędnie pyszna sałatka z białej kapusty, z dużą ilością koperku, cebulą i marchewką - czyli to, co kocham najbardziej :) nie robię sosu na jogurcie, ponieważ zbyt mocno zmieniłoby to jej smak. Do swojej surówki dodaję kukurydzę - nam wszystkim bardzo smakuje taka wersja. Oczywiście kukurydzę można pominąć i zrobić tradycyjną - to tylko taki mój mały dodatek.
   Taka surówka pasuje idealnie do żeberek, do kotletów mielonych, do schabowych... a nawet tylko z pieczonymi ziemniaczkami. To jedna z bardziej uniwersalnych surówek, którą szczerze i serdecznie Wam polecam :)



   Przygotuj:
-  około 1-1,2kg białej kapusty (świeżej, nie kiszonej)
-  1 sporą marchewkę
-  0,5 pęczka koperku
-  1 dużą cebulę
-  opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
   Sos:
-  4 łyżki majonezu
-  2 łyżki śmietany
-  sok z cytryny
-  sól, pieprz
-  cukier

   Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut.
   Można ją lekko wygnieść dłońmi - na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie.
   Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty - ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.







   Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.






   Jeśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski.
   W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie.
   Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły.
 






Smacznego!!!!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz