czwartek, 10 marca 2016

Kotlet farmerski



   Kolejna wersja schabowego, kolejna jego bardzo sycąca i smaczna odsłona. Schabowy z pieczarkami i kołderką z żółtego sera to coś, co Misie lubią najbardziej :))




   Przygotuj:
-  plastry schabu bez kości
-  pieczarki (ilość wedle uznania)
-  1 biała cebula
-  żółty ser
-  sól
-  pieprz
-  bułka tarta
-  jajka do panierowania
-  jasna mąka pszenna
-  opcjonalnie keczup
-  smalec
 
   Plastry schabu rozbijamy jak na zwykłe kotlety schabowe. Panierujemy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
   Cebulkę drobno siekamy i szklimy na oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy, aż z pieczarek odparuje woda (dla smaku można dodać do smażenia trochę masła). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






   Usmażone kotlety układamy na blasze, układamy na nich warstwę pieczarek przesmażonych z cebulką i obficie posypujemy startym, żółtym serem.







   Pieczemy w 180stopniach około 15-20 minut.Przed podaniem można polać keczupem.
   Podajemy z frytkami i surówką, tu bardzo polecam gotowe mieszanki sałat, np. z Biedronki.




Smacznego!!!!