sobota, 5 marca 2016

Sernik z brzoskwiniami



   Podobno istnieje na świecie kilka osób, które nie lubią sernika z brzoskwiniami. Podobno - jeszcze ich nie spotkałam :) Jak można nie lubić sernika z brzoskwiniami? Nie mam pojęcia, choć wiem, że to kwestia gustu, ja np nie znoszę krupniku, a moja mama i córka go kochają :D Więc zapraszam na sernik :)




   Przygotuj:
-  kruche ciasto
-  1kg sera na sernik (polecam z Włoszczowej)
-  1 całe jajko
-  4 żółtka
-  7 białek
-  szczyptę soli
-  0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej i lekko ostudzonej margaryny
-  0,5 szklanki mleka
-  1 szklankę cukru (lub więcej jeśli wolisz bardziej słodkie)
-  2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-  1 łyżeczkę cukru waniliowego
-  puszkę brzoskwiń

   W pierwszej kolejności przygotowujemy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód blachy, 1/3 chowamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.

   Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce sera. Do masy wsypujemy budynie, cukier waniliowy, dodajemy olej i mleko lub roztopioną margarynę.







   Gotową masę serową wylewamy na blachę z kruchym ciastem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wierzchu ciasta.









   Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i szklankę cukru.











   Ubijamy sztywną pianę.











   Wykładamy pianę na brzoskwinie i rozprowadzamy po całym cieście.











   Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część kruchego ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy ciasto. Najlepiej robić to bezpośrednio nad ciastem :)
   Pieczemy około 1h w 180 stopniach.















Smacznego!!!!