Podobno istnieje na świecie kilka osób, które nie lubią sernika z brzoskwiniami. Podobno - jeszcze ich nie spotkałam :) Jak można nie lubić sernika z brzoskwiniami? Nie mam pojęcia, choć wiem, że to kwestia gustu, ja np nie znoszę krupniku, a moja mama i córka go kochają :D Więc zapraszam na sernik :)
Przygotuj:
- kruche ciasto
- 1kg sera na sernik (polecam z Włoszczowej)
- 1 całe jajko
- 4 żółtka
- 7 białek
- szczyptę soli
- 0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej i lekko ostudzonej margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklankę cukru (lub więcej jeśli wolisz bardziej słodkie)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- puszkę brzoskwiń
W pierwszej kolejności przygotowujemy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód blachy, 1/3 chowamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.
Gotową masę serową wylewamy na blachę z kruchym ciastem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wierzchu ciasta.
Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i szklankę cukru.
Ubijamy sztywną pianę.
Wykładamy pianę na brzoskwinie i rozprowadzamy po całym cieście.
Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część kruchego ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy ciasto. Najlepiej robić to bezpośrednio nad ciastem :)
Pieczemy około 1h w 180 stopniach.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz