Zupy, drugie dania, desery, pieczywo, mój poradnik kulinarny i masa innych ciekawych rzeczy, a wszystko to dokładnie opisane i pokazane krok po kroku :)
poniedziałek, 14 marca 2016
Jak zrobić lukier na białku?
Śmiało mogę powiedzieć, że to lukier idealny. Prosty, podstawowy, gęsty, bialutki, łatwo można nim rysować wzorki na ciasteczkach lub dekorować np babki na Wielkanoc. Do tego bajecznie prosty do zrobienia i szybki, a efekt jest zaskakujący ;)
Przygotuj:
- 1 białko
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
Białko wrzucamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać lukier. Będzie ono naszą bazą do lukru.
Stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cukier puder dodajemy i ubijamy do momenctu, aż lukier będzie mozolnie spływał z łyżeczki, jakby chciał a nie mógł ;)
Wtedy jest gotowy.
Dekorujemy ciasteczka, ciasto lub babkę. Odstawiamy do zastygnięcia i cieszymy nasze oczy oraz żołądki :))
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz