Babka-makowiec, babka z makiem, wielkanocny makowiec... jak zwał tak zwał :) Chodzi tu o bardzo smaczną, efektowną wersję zwykłego makowca. Zawsze powtarzałam, że to dość uniwersalne ciasto - na Boże Narodzenie nie wygłupiamy się i nie zawijamy w ślimaka, a na Wielkanoc możemy włożyć do formy na babkę - co da nam... babkowy makowiec (???) ;)
Podana ilość składników starczyła mi na 30cm formę z kominem.
Przygotuj:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej jasnej
- szklankę ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3dkg drożdży
- 100g roztopionego i ostudzonego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczyptę soli
- dużą puszkę masy makowej
- masło i bułka tarta/kasza manna do przygotowania formy.
Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru, aż staną się płynne. Do rozpuszczonych z cukrem drożdży dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól, cukier, cukier waniliowy, drożdże, masło i mleko.
Wstępnie mieszamy łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość - ja czekałam około 2-2,5h. Ciężkie ciasta, z dodatkiem masła, niestety lubią wolno wyrastać.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i rozsmarowujemy, zostawiając 2-3cm zapasu z każdej strony.
Zawijamy do środka krótsze brzegi i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Po prostu robimy zwykły makowiec, tyle że w formie babki :)
Przygotowujemy formę - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
W przygotowanej formie umieszczamy nasz makowiec - owijamy go wokół komina i delikatnie łączymy ze sobą brzegi (po upieczeniu mało je widać ;)).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.
Studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, np lukrem na białku i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz