niedziela, 20 marca 2016

Jak zrobić zakwas na żurek?


   Samodzielne przygotowanie zakwasu na żurek (mój przepis pojawi się w najbliższych dniach) jest szybkie i proste. Taki domowy żurek pod względem smaku, zapachu i aromatu sto razy przewyższa ten z torebki. Podobnie jest z zakwasem na żurek - ten kupiony w sklepie nie dorasta do pięt domowemu. Na pewno macie w domu składniki potrzebne do jego przygotowania. Ponieważ teraz jest ostatni dzwonek, by go nastawić - do dzieła! :)




   Przygotuj:
-  3 duże ząbki czosnku lub 6-7 malutkich
-  2-3 kulki ziela angielskiego
-  2 liście laurowe
-  kilka kulek czarnego pieprzu
-  skórkę z 1-2 kromek razowego chleba
-  czubatą szklankę mąki żytniej razowej
-  0,75l ciepłej wody

 
   Ząbki czosnku lekko miażdżymy i nacinamy nożem.









   Do dużej plastikowej butelki lub słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą.










   Dorzucamy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, skórkę chleba i pieprz.










   Zakręcamy butelkę lub słoik, wstrząsając, mieszamy ze sobą wszystkie składniki zakwasu. Odstawiamy na 4-5 dni do przefermentowania. Najlepiej gdzieś koło kaloryfera ;) Nie zostawiamy zakręconego naczynia z zakwasem - najlepiej lekko tylko nałożyć na nie zakrętkę lub obwiązać gazą, żeby do środka dochodziło powietrze. Raz dziennie wstrząsamy.
   Gotowy zakwas na żurek będzie roztaczał wokół siebie bardzo wyraźny, kwaśny, ale jednocześnie przyjemny aromat.



Smacznego!!!!