wtorek, 22 marca 2016

Chlebek graham-orkisz z mąką pszenną razową



   Jeden z moich chlebowych wynalazków - powstał, gdy zaczął się kończyć chleb razowy (a wraz z nim stosowna mąka ;)), a moja córeczka kategorycznie odmówiła zjedzenia kanapki z kupnym chlebem :)
   Robiony na szybko, na tzw wariata, ale mimo to okazał się bardzo smaczny. Pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim, delikatnym miąższem i wyraźnie wyczuwalnym zakwasem :) idealny do zjedzenia z masłem, jajkiem, wędlinką...




   Przygotuj:
   Zaczyn:
-  3łyżki zakwasu
-  1 czubata łyżka mąki żytniej razowej (typ 2000)
-  1 czubata łyżka mąki owsianej
-  3 czubate łyżki mąki orkiszowej
-  120ml ciepłej wody
   Ciasto zasadnicze:
-  wyrośnięty zaczyn
-  300g mąki graham-orkisz
-  200g mąki pszennej razowej
-  około 400ml ciepłej wody
-  1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
-  1 łyżeczka brązowego cukru
   Dodatkowo:
-  otręby owsiane do posypania blaszki i wierzchu chlebka
-  garść ziaren słonecznika

   Dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin, nastawiamy zaczyn: łączymy ze sobą składniki i dokładnie mieszamy. Ten zaczyn jest nieco luźny, ale tak ma być.
   Wymieszany zaczyn przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej na noc).





   Do wyrośniętego zaczynu dodajemy obie mąki, cukier, sól, ziarna słonecznika i wodę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie lepka i dość luźna papka (w razie potrzeby dolewamy trochę więcej wody, a najlepiej dolewamy ją stopniowo od początku).
   Przekładamy do dużej keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Równamy wierzch, posypujemy słonecznikiem lub otrębami (albo jednym i drugim ;)), przykrywamy folią i odstawiamy na 2-4h do wyrośnięcia. Rośnie ładnie, więc tyle czasu powinno starczyć. Jeśli ktoś ma mocny zakwas, oczywiście chleb urośnie znacznie szybciej, nawet w 2h.
   Pieczemy w 220stopniach około 45-50 minut.
   Niestety, nie mam tu zdjęcia, bo niechcący je skasowałam :((
   Upieczony chleb pozostawiamy na kilka minut w foremce, po czym wyjmujemy go i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.




(z jajeczkiem sadzonym smakuje naprawdę bosko :))





Smacznego!!!!