sobota, 12 marca 2016

Ciasto 3BIT



   Mięciutkie, delikatne, słodkie i szybkie ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste, smaczne, idealne do kawy. Dzieci też na pewno je polubią!




   Przygotuj:
-  2 duże paczki herbatników (po 350g)
-  puszka masy kajmakowej
-  500ml śmietanki kremówki
-  4-5 łyżek cukru pudru
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-  1,5łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
-  kilka kostek czekolady /kakao/karob
-  2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-  niecały litr mleka
-  kostka margaryny
-  mleko do namaczania herbatników

   Budynie gotujemy w niecałym litrze mleka (najepiej 1,5l lub 1,7l) i studzimy.

 

 Herbatniki ściśle układamy na dnie blachy, możemy maczać je w mleku (będą mięciutkie a ciasto będzie lepsze). Masę kajmakową podgrzewamy i rozprowadzamy po herbatnikach.









Na rozprowadzonej masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników.










Do miski wrzucamy kostkę margaryny i porządnie rozcieramy ją mikserem. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem dokładnie miksując i pilnując, żeby masa się nie zwarzyła.









Wykładamy masę na herbatniki, wyrównujemy i dokładamy kolejną warstwę herbatnikową (to ciasto powinno nazywać się herbatnik, nie 3BIT...)
Teraz pora na warstwę śmietanową: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.





   Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy.
   Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
   Wierzch dekorujemy startymi kostkami czekolady, sypiemy kakao lub karobem. Możemy użyć czekoladowej polewy, ale musimy dołożyć na śmietanę kolejną warstwę herbatników :))














Smacznego!!!!