Mięciutkie, delikatne, słodkie i szybkie ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste, smaczne, idealne do kawy. Dzieci też na pewno je polubią!
Przygotuj:
- 2 duże paczki herbatników (po 350g)
- puszka masy kajmakowej
- 500ml śmietanki kremówki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
- kilka kostek czekolady /kakao/karob
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- niecały litr mleka
- kostka margaryny
- mleko do namaczania herbatników
Budynie gotujemy w niecałym litrze mleka (najepiej 1,5l lub 1,7l) i studzimy.
Herbatniki ściśle układamy na dnie blachy, możemy maczać je w mleku (będą mięciutkie a ciasto będzie lepsze). Masę kajmakową podgrzewamy i rozprowadzamy po herbatnikach.
Na rozprowadzonej masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników.
Do miski wrzucamy kostkę margaryny i porządnie rozcieramy ją mikserem. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem dokładnie miksując i pilnując, żeby masa się nie zwarzyła.
Wykładamy masę na herbatniki, wyrównujemy i dokładamy kolejną warstwę herbatnikową (to ciasto powinno nazywać się herbatnik, nie 3BIT...)
Teraz pora na warstwę śmietanową: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch dekorujemy startymi kostkami czekolady, sypiemy kakao lub karobem. Możemy użyć czekoladowej polewy, ale musimy dołożyć na śmietanę kolejną warstwę herbatników :))
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz