piątek, 11 marca 2016

Spaghetti z tuńczykiem



   Kolejna szybka i smaczna propozycja na obiad. Jeśli znudziło Ci się spaghetti ze zwykłym sosem bolońskim, spróbuj spaghetti z tuńczykiem :) wyczuwalny aromat pomidorów, tuńczyk, zioła i lekko słodki smak - jest naprawdę pyszne i niejednemu niejadkowi, czy to małemu czy dużemu przypadnie do gustu :)




   Przygotuj:
-  paczkę spaghetti
-  puszkę tuńczyka w oleju
-  1 dużą lub 2 mniejsze cebule
-  6 ząbków czosnku
-  500ml domowego przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów)
-  sól
-  świeżo mielony, kolorowy pieprz
-  tymianek 1/4 łyżeczki
-  oregano 1 łyżeczka
-  kilka listków świeżej bazylii (do sosu i do dekoracji)
-  żółty ser do posypania

   Tuńczyka odsączamy z oleju, ale olej zostawiamy. Cebulkę i czosnek drobniutko siekamy, solimy i podsmażamy na oleju z puszki tuńczyka. Jeśli jest go za mało, dolewamy troszkę zwykłego roślinnego.
   Do podsmażonej cebulki i czosnku dodajemy trochę tuńczyka (ok 2-3 płaskie łyżki), Posypujemy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem i smażymy razem około 2-3 minuty.



   Dolewamy przecier pomidorowy/pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy około 20-25 minut. W razie potrzeby odparowujemy, żeby sos zgęstniał. Dodajemy resztę tuńczyka i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy tymianek, oregano i świeżą bazylię i jeszcze chwilkę gotujemy, żeby smaki ładnie się połączyły.
   Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.


   Podajemy posypane żółtym serem i ozdobione świeżą bazylią i kawałkami tuńczyka.








Smacznego!!!!