sobota, 5 marca 2016

Jak zrobić kruche ciasto



   Sporo pysznych ciast robi się na spodzie z kruchego ciasta. Serniki, szarlotki i wiele, wiele innych. Kruche ciasto prezentowane przeze mnie jest uniwersalne - można robić z niego nawet ciasteczka, oczywiście te najprostsze. Jego zrobienie wcale nie jest trudne :)



   Przygotuj:
-  kostkę margaryny (najlepiej schłodzonej)
-  3 szklanki jasnej mąki pszennej
-  3 żółtka
-  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1-2 łyżki śmietany


   Mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę. Wrzucamy kostkę margaryny i siekamy drobno, starając się jak najlepiej połączyć je ze sobą. Dodajemy żółtka i śmietanę, na początek 1 łyżkę. Zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie i po chwili wyrabiania nadal ''ucieka'' nam z rąk, dodajemy kolejną łyżkę śmietany.







Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk, staramy się bez potrzeby nie podsypywać mąką.








   Teraz rozprowadzamy ciasto na blasze wałkiem lub za pomocą rąk. Dodajemy inne składniki ciasta lub po prostu wałkujemy na stolnicy i wycinamy ciasteczka :) Pieczemy do uzyskania złotego koloru.








Smacznego!!!!