niedziela, 6 marca 2016

Pizza Margherita



   Najprostsza na świecie, nie wymagająca wielu składników, szybka - Pizza Margherita. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Tajemnica jej smaku i popularności tkwi w prostocie. Jest tak smaczna, że nie potrzebuje dodatkowych udziwnień.




   Przygotuj:
-  ciasto na pizzę
-  sos pomidorowy do pizzy
-  zioła prowansalskie
-  ser mozarella
-  świeżą bazylię

   Ciasto rozprowadzamy w kształt koła i układamy na lekko posmarowanej olejem blasze do pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym - nie żałujemy go, ale uważamy też żeby nie przesadzić w drugą stronę (wtedy ciasto nasiąknie sosem i nie będzie tak chrupkie) i delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi.
   Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 255 stopni. Po tym czasie posypujemy startym serem mozarella i dopiekamy kolejne 10 minut - do momentu, aż spód będzie sztywny i lekko przyrumieniony.
   Pizzę podajemy ozdobioną listkami świeżej bazylii, sosem pomidorowym lub/i czosnkowym.







Smacznego!!!!