piątek, 18 maja 2018

Kruche babeczki z sałatką tuńczykową



   Każdy z nas czasami dochodzi do wniosku, że znudziły mu się tradycyjne sałatki i szuka czegoś innego. Mnie też to spotkało. Uwielbiam tuńczyka, mogę jeść go ze spaghetti, w sałatkach, i nie będę miała dość. Kiedy zaś myślałam o innej formie podania sałatki, przypomniałam sobie, jak kiedyś (jakieś 10lat temu) podałam sałatkę z tuńczyka w kruchych babeczkach i jaką wtedy zrobiła furorę... Dlatego dziś przedstawiam Wam ten pomysł, może się komuś przyda :) ostrzegam - to jest obłędnie pyszne :)
   To jedno, a drugie - serwis durszlak.pl organizuje konkurs pod hasłem #MasterTuńczyk, więc jeśli prowadzicie bloga, to koniecznie bierzcie udział. Ale na stronie www.konkurstunczyk.eu też znajdziecie świetny konkurs, więc nie zastanawiajcie się tylko bierzcie udział :)
   A tymczasem zapraszam do przepisu :)



   Przygotuj:
   (składniki na około 10-15 sztuk)
-  kruche babeczki (gotowe albo zrobione samodzielnie, np. w taki sposób.)
-  0,5 puszki tuńczyka Princes
-  0,5 czerwonej papryki
-  1/4 zielonej papryki
-  1/4 żółtej papryki
-  5-6 łyżek kukurydzy
-  2-3 plastry ananasa
-  natka pietruszki
-  sól, pieprz do smaku
-  1-2 łyżki majonezu

   Tuńczyka odsączamy z wody lub oleju i rozdrabniamy. Wszystkie papryki i ananasa kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odsączoną kukurydzę.







   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
   Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
   Po tym czasie napełniamy babeczki sałatką i dekorujemy wierzch natką pietruszki lub koperkiem - co nam bardziej pasuje :)
   Podajemy od razu, żeby babeczki pozostały chrupiące.
   Uwaga - błyskawicznie znika ze stołu :)




Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz