Każdy z nas czasami dochodzi do wniosku, że znudziły mu się tradycyjne sałatki i szuka czegoś innego. Mnie też to spotkało. Uwielbiam tuńczyka, mogę jeść go ze spaghetti, w sałatkach, i nie będę miała dość. Kiedy zaś myślałam o innej formie podania sałatki, przypomniałam sobie, jak kiedyś (jakieś 10lat temu) podałam sałatkę z tuńczyka w kruchych babeczkach i jaką wtedy zrobiła furorę... Dlatego dziś przedstawiam Wam ten pomysł, może się komuś przyda :) ostrzegam - to jest obłędnie pyszne :)
To jedno, a drugie - serwis durszlak.pl organizuje konkurs pod hasłem #MasterTuńczyk, więc jeśli prowadzicie bloga, to koniecznie bierzcie udział. Ale na stronie www.konkurstunczyk.eu też znajdziecie świetny konkurs, więc nie zastanawiajcie się tylko bierzcie udział :)
A tymczasem zapraszam do przepisu :)
Przygotuj:
(składniki na około 10-15 sztuk)
- kruche babeczki (gotowe albo zrobione samodzielnie, np. w taki sposób.)
- 0,5 puszki tuńczyka Princes
- 0,5 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 5-6 łyżek kukurydzy
- 2-3 plastry ananasa
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki majonezu
Tuńczyka odsączamy z wody lub oleju i rozdrabniamy. Wszystkie papryki i ananasa kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odsączoną kukurydzę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie napełniamy babeczki sałatką i dekorujemy wierzch natką pietruszki lub koperkiem - co nam bardziej pasuje :)
Podajemy od razu, żeby babeczki pozostały chrupiące.
Uwaga - błyskawicznie znika ze stołu :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz