poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone



   Ciasto marchewkowe... kto o nim nie słyszał? Ostatnio wszędzie jest go pełno. Przyznam, że nie byłam nim zachwycona, kiedy pierwszy raz chciałam go spróbować i kupiłam kawałek w kawiarni. Wyglądało bardzo przyjemnie, jednak było trochę za suche i mdłe. Rozczarowałam się, pamiętam :)) jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić go sama w domu, po swojemu. Okazało się, że było warto :)




   Przygotuj:
-  1,5 szklanki mąki pszennej
-  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-  1,75 szklanki cukru trzcinowego
-  2 łyżeczki cynamonu (raczej płaskie)
-  1 łyżeczka soli
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka sody
-  skórka z 1 cytryny
-  4 spore marchewki
-  1 duże jabłko
-  2 garście startych orzechów włoskich
-  1 szklanka oleju
-  3 jajka
   Krem mascarpone:
-  300 ml śmietanki 36%
-  250g serka mascarpone
-  2 łyżki cukru pudru
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-  kilka kropel aromatu pomarańczowego

   Piekarnik grzejemy do 180 stopni.
   Marchew i jabłko ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy lub wyparzamy i ścieramy na drobniejszych oczkach.
   Do miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i około 5 minut ubijamy mikserem, aż powstanie puszysta, jaśniejsza masa. Wlewamy olej i ubijamy do momentu, gdy olej połączy się z masą jajeczno-cukrową.






   Dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Ciasto zrobi się dość gęste. Jeżeli uważamy, że jest za gęste, dodajemy odrobinę oleju.
   Dodajemy starte marchewki, jabłko, skórkę z cytryny i orzechy. Krótko ubijamy mikserem, do momentu połączenia się składników.





   Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równamy łopatką wierzch i pieczemy około 45-50 min do przysłowiowego suchego patyczka.
   Studzimy ciasto.






                                                         Przygotowujemy krem mascarpone.
   Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.









   W osobnej misce ucieramy łyżką serek mascarpone z cukrem waniliowym i aromatem pomarańczowym.








   Do miski z utartym mascarpone dodajemy po łyżce ubitej śmietanki i miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała.








   Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i połową masy smarujemy jeden blat. Przykrywamy drugim i resztą kremu smarujemy wierzch.
   Odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie na noc, to przynajmniej na 4 godziny :) :)
    Oczywiście, można pominąć krok z masą i podać ciasto posypane cukrem pudrem. Można też darować sobie przecinanie ciasta na dwa blaty i od razu posmarować po wierzchu, wtedy robimy po prostu o połowę mniej kremu.






   A Wy lubicie ciasto marchewkowe??

Smacznego!!!!