sobota, 14 kwietnia 2018

FIT zapiekanka z serem feta i suszonymi pomidorami



   Dziś mega zdrowa i pełnowartościowa zapiekanka. Pełnoziarnisty makaron, soczysty indyk, delikatna mozarella i słony ser feta tworzą niepowtarzalną, zdrową, a przy tym przepyszną całość. Śmiało można zjeść dwie porcje - o ile ktoś da radę, bo oprócz tego, że pyszna, to zapiekanka jest niesamowicie sycąca :)



   Przygotuj:
-  200g pełnoziarnistego makaronu (kształt taki, jaki lubisz)
-  200g pieczarek
-  200-300g piersi indyka/kurczaka
-  kilka suszonych pomidorków
-  1 kulkę mozarelli (około 100g)
-  kilka ząbków czosnku
-  1 spora cebula
-  2/3 kostki sera feta (poradnik jak pokroić ser feta - tutaj)
-  kilka gałązek świeżego tymianku
-  sól, pieprz do smaku
-  2 łyżeczki suszonego tymianku
-  2 łyżki słodkiej papryki
-  1 łyżeczka wędzonej papryki
-  0,5 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
-  2 łyżki oleju chili lub zwykłego rzepakowego
-  kilka pomidorków koktajlowych
-  masło klarowane do smażenia

   Mięso z kurczaka lub indyka kroimy w kostkę. Zasypujemy solą, pieprze, papryką słodką i wędzoną, pieprzem cayenne oraz 1 łyżeczką tymianku. Dodajemy olej chili lub rzepakowy i starannie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.






   Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowany odcedzamy i przekładamy do sporej miski.
   Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na niedużej ilości masła klarowanego. Przekładamy do miski z makaronem i mieszamy. Nie wylewamy z patelni pozostałego tłuszczu.







   Pieczarki kroimy na mniejsze części (u mnie to półplasterki) i ze szczyptą soli podsmażamy na pozostałym po cebuli tłuszczu. Jeśli trzeba, dodajemy trochę masła klarowanego. Kiedy pieczarki są już podsmażone, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Dosypujemy pozostałą łyżeczkę tymianku i smażymy razem przez dwie minutki, żeby smaki ładnie się połączyły. Przekładamy do miski z makaronem.




   Na koniec smażymy mięsko. Usmażone, przekładamy do miski z makaronem i kurczakiem. Starannie mieszamy. Dodajemy startą na tarce mozarellę.







   Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym tymiankiem.
   Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i dopiekamy zapiekankę jeszcze około 15 minut, aż ładnie się zrumieni.








Smacznego!!!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz