Kolejna wersja schabowego, kolejna jego bardzo sycąca i smaczna odsłona. Schabowy z pieczarkami i kołderką z żółtego sera to coś, co Misie lubią najbardziej :))
Przygotuj:
- plastry schabu bez kości
- pieczarki (ilość wedle uznania)
- 1 biała cebula
- żółty ser
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- jajka do panierowania
- jasna mąka pszenna
- opcjonalnie keczup
- smalec
Plastry schabu rozbijamy jak na zwykłe kotlety schabowe. Panierujemy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulkę drobno siekamy i szklimy na oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy, aż z pieczarek odparuje woda (dla smaku można dodać do smażenia trochę masła). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Usmażone kotlety układamy na blasze, układamy na nich warstwę pieczarek przesmażonych z cebulką i obficie posypujemy startym, żółtym serem.
Pieczemy w 180stopniach około 15-20 minut.Przed podaniem można polać keczupem.
Podajemy z frytkami i surówką, tu bardzo polecam gotowe mieszanki sałat, np. z Biedronki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz