sobota, 27 lutego 2016

Szybkie roladki schabowe w delikatnym sosie



   Dobry pomysł dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe i szukają szybkiej, smacznej odmiany, która w dodatku nie będzie zbyt pracochłonna. Prezentowane przeze mnie roladki są smaczne i robi się je naprawdę szybko :)
   W przypadku schabu mamy spore pole do popisu, ponieważ jest to mięso ''uniwersalne'', z którym naprawdę na wiele można sobie pozwolić. Moja ''schablista'' rośnie i rośnie, więc na pewno będzie się pojawiać sporo propozycji na bazie schabu :)




   Przygotuj:
-  plastry schabu
-  żółty ser
-  świeżą, czerwoną paprykę
-  marynowane pieczarki
-  bulion drobiowy lub kostkę rosołową
-  1 sporą marchewkę
-  2 duże liście laurowe lub 3-4 mniejsze
-  4 kulki ziela angielskiego
-  sól
-  świeżo zmielony kolorowy pieprz
-  przyprawę ''suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'', np Kamis
-  przyprawę maggi
-  mąkę jasną pszenną
-  olej do smażenia
-  wykałaczki

   Plastry schabu rozbijamy jak na zwykłe kotlety schabowe, solimy z obu stron i odkładamy na kilka minut na talerz.
   Paprykę kroimy w paski i przecinamy je na pół, ser kroimy w dość grube słupki. Pieczarki możemy przekroić, jeśli są większe, jeśli małe - możemy zostawić w całości.
   Każdy z plastrów posypujemy niewielką ilością świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem. Mniej więcej pośrodku układamy pasek sera, papryki i pieczarkę, po czym zwijamy (staramy się ciasno, żeby podczas gotowania ser pozostał w środku) i spinamy wykałaczkami.





   Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.










   Przekładamy do garnka, dodajemy startą marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Dolewamy troszkę tłuszczu, pozostałego po smażeniu roladek.







   Zalewamy bulionem w takiej ilości, żeby przykrył roladki, lub też wlewamy taką samą ilość wody i wrzucamy drobiową kostkę rosołową.
   Dodajemy kilka ''chlustów'' Maggi, pokrojoną w paseczki resztę czerwonej papryki i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Pod koniec czasu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, kilka łyżek mąki pszennej rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy trochę gorącego wywaru z garnka. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną mąkę do garnka i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
   Szybkie, proste i smaczne :)


(moja propozycja podania)



Smacznego!!!!