Dziś proponuję Wam zrobienie swojego własnego cukru waniliowego. Nie jest to nic trudnego, robi się go zaskakująco szybko, a smak, zapach i aromat stukrotnie przewyższają ten kupiony w sklepie.
Czy zauważyliście, że to, co kupujemy, sądząc że jest to cukier waniliowy, ma na opakowaniu napis ''CUKIER WANILINOWY''? Jak się zapewne domyślacie, z prawdziwą wanilią ma to niewiele wspólnego...
Czym wobec tego jest wanilina? To nic innego, jak syntetycznie pozyskany związek zapachowy. Muszę przyznać, że nazwa jest myląca. Wanilia - wanilina. Cukier waniliowy - cukier wanilinowy. Łatwo się pomylić, prawda?
Ponieważ wanilia jest dość droga, przemysł znalazł sposób na zastąpienie jej właśnie waniliną - wyżej wspomnianym środkiem zapachowym. Czyli mówiąc w skrócie, w sklepach kupujemy ''perfumowany cukier''' :)
A tymczasem wystarczy mieć w domu laskę wanilii i trochę cukru...
Przygotuj:
- pół szklanki drobnego cukru, np Diamant
- laskę wanilii
- mały słoiczek z zakrętką
- nóż i łyżeczkę
- deskę do krojenia
Laskę wanilii przekrój na pół. Następnie ostrożnie rozetnij ją nożem wzdłuż boku i rozchyl. Zobaczysz wilgotne, drobniutkie, czarne i pachnące ziarenka wanilii.
Teraz musisz ostrożnie je wydłubać. Możesz się zdziwić, bo wcale nie ma ich tam aż tak dużo.
Po wydłubaniu ziarenek po prostu wsyp je do słoiczka z cukrem. Gdy robiłam cukier waniliowy po raz pierwszy, zdziwiłam się, bo byłam przekonana, że ziarenek będzie o wiele więcej :) jednak tyle w zupełności wystarczy. Teraz wystarczy zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, żeby wszystko ładnie nam się wymieszało.
Do słoiczka można dodać też pocięte kawałki wanilii. Pięknie pachną, i dodatkowo dodadzą aromatu naszemu cukrowi, i oczywiście fajnie wyglądają w słoiczku :) :)
Jeśli chodzi o dawkowanie, to jedna łyżeczka od herbaty dodana np do ciasta, w zupełności wystarczy. I ciasto będzie pięknie pachniało wanilią :)
A Wy robicie cukier waniliowy? :)
(cukier waniliowy) |
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz