wtorek, 16 lutego 2016

Sos pomidorowy do pizzy

   Zaskakująco prosty w wykonaniu, smaczny i aromatyczny sos, którego z powodzeniem można użyć do smarowania pizzy, czy polania już upieczonej.
   Dobry do kanapek i szybki w przygotowaniu.
   Moja córcia lubi zjadać go łyżeczką do już upieczonej pizzy, którą wprost uwielbia :)

(sos pomidorowy)





Przygotuj:
-  puszkę pomidorów krojonych lub całych (może być 300ml przecieru pomidorowego, kartonik gęstego przecieru, świeże pomidory jak najbardziej też się nadają, trzeba je tylko obrać ze skórki)
-  2 łyżki oliwy
-  3 ząbki czosnku (można użyć tego w proszku)
-  łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-  bazylia
-  sól
-  pieprz

   Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek i przez chwilkę smażymy, wystarczy około 0,5 minuty. Wyjmujemy czosnek, oliwę zostawiamy.
   Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy do smaku sól i pieprz, doprawiamy bazylią. Teraz pozostaje nam to tylko wymieszać i odparować sos, aż zrobi się dość gęsty, ale jeszcze łatwy do smarowania. Należy często mieszać, bo potrafi się przypalić.
   W przypadku pomidorów świeżych, należy je umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i na oliwie, na której smażyliśmy czosnek, poddusić je, aż zaczną się rozpadać. Dalszy ciąg jest identyczny: dodajemy przyprawy i odparowujemy.


   Zwykle w momencie gdy kończę gotowanie sosu, wygląda on na łyżce mniej więcej tak. Może tego specjalnie nie widać, ale uwierz mi na słowo, że jest dość gęsty.
   Następnie studzimy sos i używamy do posmarowania ciasta na pizzę, lub tak jak moja córeczka - zamiast keczupu :)


(gotowy sos pomidorowy)


Smacznego!!!!