Dobry do kanapek i szybki w przygotowaniu.
Moja córcia lubi zjadać go łyżeczką do już upieczonej pizzy, którą wprost uwielbia :)
(sos pomidorowy) |
Przygotuj:
- puszkę pomidorów krojonych lub całych (może być 300ml przecieru pomidorowego, kartonik gęstego przecieru, świeże pomidory jak najbardziej też się nadają, trzeba je tylko obrać ze skórki)
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku (można użyć tego w proszku)
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- bazylia
- sól
- pieprz
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek i przez chwilkę smażymy, wystarczy około 0,5 minuty. Wyjmujemy czosnek, oliwę zostawiamy.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy do smaku sól i pieprz, doprawiamy bazylią. Teraz pozostaje nam to tylko wymieszać i odparować sos, aż zrobi się dość gęsty, ale jeszcze łatwy do smarowania. Należy często mieszać, bo potrafi się przypalić.
W przypadku pomidorów świeżych, należy je umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i na oliwie, na której smażyliśmy czosnek, poddusić je, aż zaczną się rozpadać. Dalszy ciąg jest identyczny: dodajemy przyprawy i odparowujemy.
Zwykle w momencie gdy kończę gotowanie sosu, wygląda on na łyżce mniej więcej tak. Może tego specjalnie nie widać, ale uwierz mi na słowo, że jest dość gęsty.
Następnie studzimy sos i używamy do posmarowania ciasta na pizzę, lub tak jak moja córeczka - zamiast keczupu :)
(gotowy sos pomidorowy) |
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz