wtorek, 16 lutego 2016

Sos czosnkowy uniwersalny

   Sos, który nadaje się do pizzy, kebaba, nuggetsów i kanapek.
   Delikatnie czosnkowy, aksamitny, gęsty i uwielbiany przez dzieci :)
   Do tego bardzo prosty w przygotowaniu, a najlepszy jest następnego dnia, po nocy w lodówce.

(sos czosnkowy)




 




(składniki na sos)

   Przygotuj:
-  kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, jakie lubisz natężenie czosnku ;))
-  2 łyżki śmietany 18%
-  2 łyżki jogurtu naturalnego
-  4 łyżki ulubionego majonezu
-  2 łyżki soku z cytryny
-  około 1 łyżeczki cukru
-  sól i świeży grubo mielony pieprz do smaku


 
 Czosnek obieramy i siekamy najdrobniej, jak się da, można też przed siekaniem zmiażdżyć jego ząbki.








   Posiekany czosnek przekładamy do naczynia (ja używam półlitrowego, emaliowanego kubka), dodajemy śmietanę, jogurt, majonez, wyciśnięty z cytryny sok, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
   Gotowy sos odstawiamy do lodówki i zapominamy o nim do następnego dnia :)
   Zamiast grubo mielonego kolorowego pieprzu można też użyć zwykłego, drobnego, ale wtedy sos nie wygląda tak ładnie ;)



(sos czosnkowy)


                                         Smacznego!!!!