środa, 24 lutego 2016

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym


   Potrawa, która przypadnie do gustu zarówno tym dużym, jak i małym smakoszom. Dobra na każdą porę roku, szybka w przygotowaniu i nie wymagająca wielu składników. Pachnące, miłe dla oka i podniebienia spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym :) Pomimo dość małej ilości mięsa, wychodzi tego dużo.




   Przygotuj:
-  30 dag mielonego mięsa z szynki lub łopatki
-  0,5 średniej cebuli
-  3 ząbki czosnku
-  3 łyżki bułki tartej (czubate)
-  sól i pieprz do smaku
-  oregano
-  majeranek
-  przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (np Kamis)
-  1 jajko
-  3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao
-  mąka do obtaczania klopsików
-  1 łyżeczka masła
-  olej
-  paczkę spaghetti

   Sos pomidorowy:
-  1 puszka krojonych pomidorów (lub 2 jeśli lubimy dużo sosu)
-  0,5 średniej cebuli cebuli
-  mieszankę przypraw ''Zioła toskańskie'' (np Kotanyi)
-  2 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao-Tao
-  bazylia
-  sól i pieprz do smaku
-  natka pietruszki lub świeża bazylia do podania
-  starty żółty ser (opcjonalnie)

   Połowę cebuli i czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle. Lekko studzimy.








   Do miski wkładamy mielone mięso, przesmażoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy 3 czubate łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, sporo majeranku, oregano, odrobinę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, sos chili Tao-Tao i jajko.
 






 Wyrabiamy dłonią, aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli czy pieprzu.








   Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy malutkie klopsiki na jeden kęs.








   Klopsiki dokładnie obtaczamy w mące i pozbywamy się jej nadmiaru, delikatnie upuszczając je na talerz z małej wysokości (5-7cm). Obsmażamy na oleju z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.







   Zaczynamy przygotowanie sosu: na oleju podsmażamy drobno posiekaną drugą połowę cebulki. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy 2 łyżki sosu Tao-Tao i jeszcze przez chwilę razem smażymy.






   Dodajemy pomidory, sól, pieprz, zioła toskańskie i bazylię. Gotujemy razem kilka minut.








   Na blasze wysmarowanej olejem rozprowadzamy odrobinę pomidorowego sosu i układamy obsmażone pulpeciki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i zapiekamy około 10 minut. Klopsiki są małe, więc pieką się dosyć szybko, wysoka temperatura na początku pieczenia sprawi, że skórka będzie ładnie przyrumieniona.




   Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pokrywamy klopsiki sosem pomidorowym. Zapiekamy kolejne 10 minut, w połowie pieczenia mieszamy klopsiki z sosem, żeby nic nam się nie przypaliło.
   Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, cedzimy i przelewamy zimną wodą.
   Podajemy ze świeżą bazylią lub natką pietruszki, można posypać żółtym serem.







   Lubicie spaghetti z klopsikami? :)

Smacznego!!!!