Zanim wypracowałam sobie sposób na, moim zdaniem, idealne ciasto do pizzy, musiało minąć wiele czasu. Próbowałam setek przepisów, robiłam ciasta na wodzie, mleku a nawet oleju (!!!!) w różnych proporcjach, jednak nigdy nie wychodziło mi to, czego oczekiwałam. Wreszcie, metodą prób i błędów, doszłam do takiego oto sposobu...
Przygotuj:
- 600-650g mąki pszennej typu 450 lub 500
- około 400 ml ciepłej wody
- 15g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju
Zaczynamy od nastawienia zaczynu (jeśli korzystamy z drożdży instant, ten krok pomijamy). Drożdże wrzucamy do szklanki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę podrosną. I w tej chwili niech nas Ręka Boska broni przed czytaniem książek, gazet czy buszowaniem po internecie - drożdże idealnie wyczuwają moment, żeby uciec nam ze szklanki i zbadać zakamarki kuchni...
Wyrabiamy około 10 minut. Z czasem staje się elastyczne i gładkie.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na omączoną stolnicę i delikatnie jeszcze raz wyrabiamy. Naprawdę minimalnie, żeby jak najmniej straciło ze swojej miękkości. Ucinamy kawałek, formujemy go w kulkę i wałkujemy na okrągło. Ja przeważnie ręcznie nadaję ciastu kształt. Kulkę ciasta spłaszczam dłońmi i od środka jakby rozpycham palcami to ciasto na boki, jednocześnie je ugniatając.
Teraz pozostaje nam posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć na nim ulubione składniki, wstawić do piekarnika i po około 20-25 minutach w 250 stopniach, cieszyć się własnoręcznie zrobioną pizzą.
Jeśli wolisz zobaczyć, jak przygotowuję ciasto na pizzę (i poznać mój ulubiony jej rodzaj) - obejrzyj poniższy film :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz