środa, 17 lutego 2016

Pizza baaaardzo sycąca



  Jedna z najlepszych, jedna z najbardziej lubianych w moim domu. Zawiera boczek, salami, można dodać szynkę czy kurczaka w przyprawie kebab gyros...
   Pizza jest niesamowitym polem do popisu. Tak naprawdę, można przygotować ją ze wszystkiego, więc jest też daniem dla każdego. A nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że taka domowa pizza jest o niebo smaczniejsza i zdrowsza od tej, którą kupimy w supermarkecie.
   Jeśli ciekawi Cię, cóż to za sycący i smaczny wynalazek, zapraszam do dalszej lektury :)




   Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę.
   Nadajemy ciastu kształt, ustalamy grubość. Przekładamy na wysmarowaną olejem blachę

   Przygotuj:
-  sos pomidorowy
-  oregano lub zioła prowansalskie
-  oliwki pokrojone w plasterki
-  odsączoną kukurydzę
-  wędzony boczek w plasterkach
-  salami w plasterkach
-  pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
-  starty żółty ser



   Teraz możemy już zacząć zabawę :) Smarujemy ciasto sosem pomidorowym i delikatnie posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi. Posypujemy kukurydzą i układamy plastry boczku. Wstawiamy do nagrzanego do 250st piekarnika i lekko podpiekamy.

Mniej więcej w tym momencie możemy już posypać naszą pizzę serem, ułożyć salami, ananasa i posypać oliwkami.

Pieczemy jeszcze około 20-25minut w 250 stopniach (przy piekarniku gazowym, przy termoobiegu będzie to około 5 minut krócej).




Tak wygląda moja pizza przed upieczeniem...












(upieczona - ma rumiane brzegi, ser jest roztopiony)
Dodaj napis
   Teraz wystarczy pizzę pokroić, polać sosem pomidorowym lub/i czosnkowym, no i jeść :) :)


(zdjęcie autorstwa mojej córeczki, mała robi lepsze zdjęcia ode mnie :D )


   A jaka jest Twoja ulubiona pizza?
Smacznego!!!!