Jedna z najlepszych, jedna z najbardziej lubianych w moim domu. Zawiera boczek, salami, można dodać szynkę czy kurczaka w przyprawie kebab gyros...
Pizza jest niesamowitym polem do popisu. Tak naprawdę, można przygotować ją ze wszystkiego, więc jest też daniem dla każdego. A nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że taka domowa pizza jest o niebo smaczniejsza i zdrowsza od tej, którą kupimy w supermarkecie.
Jeśli ciekawi Cię, cóż to za sycący i smaczny wynalazek, zapraszam do dalszej lektury :)
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę.
Nadajemy ciastu kształt, ustalamy grubość. Przekładamy na wysmarowaną olejem blachę
Przygotuj:
- sos pomidorowy
- oregano lub zioła prowansalskie
- oliwki pokrojone w plasterki
- odsączoną kukurydzę
- wędzony boczek w plasterkach
- salami w plasterkach
- pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- starty żółty ser
Teraz możemy już zacząć zabawę :) Smarujemy ciasto sosem pomidorowym i delikatnie posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi. Posypujemy kukurydzą i układamy plastry boczku. Wstawiamy do nagrzanego do 250st piekarnika i lekko podpiekamy.
Mniej więcej w tym momencie możemy już posypać naszą pizzę serem, ułożyć salami, ananasa i posypać oliwkami.
Pieczemy jeszcze około 20-25minut w 250 stopniach (przy piekarniku gazowym, przy termoobiegu będzie to około 5 minut krócej).
Tak wygląda moja pizza przed upieczeniem...
(upieczona - ma rumiane brzegi, ser jest roztopiony) |
Dodaj napis |
(zdjęcie autorstwa mojej córeczki, mała robi lepsze zdjęcia ode mnie :D ) |
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz