Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus.
Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)
Przygotuj:
- 4-5 marchewek
- 1 dużą lub 2 mniejsze pietruszki
- kilka kawałków selera
- 2-3 ząbki czosnku (pomiń jeśli nie lubisz)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- sól, pieprz
- słodka czerwona papryka
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści kapusty (ja użyłam pekińskiej)
Dodatkowo:
- cukinia
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojone warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką i obtaczamy w przyprawach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
W garnku umieszczamy opieczone warzywa i liście kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i trochę soli. Ja cebulę włożyłam do sakiewki z gazy, żeby nie odcedzać później rosołu.
Zalewamy około 3l zimnej wody i na niewielkim ogniu gotujemy około 50min do 1h.
W międzyczasie przygotowujemy makaron z cukinii - cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki - dobrze się tu sprawdza obieraczka do warzyw.
Każdy z plastrów kroimy w cienkie nitki o dowolnej długości.
Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek na dosłownie dwie minutki.
Następnie odlewamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody, żeby przerwać proces gotowania.
Odcedzamy jeszcze raz i mamy gotowy makaron :)
Z rosołu wyjmujemy warzywa. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy na gorąco z makaronem z cukinii, można posypać natką pietruszki :)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz