niedziela, 18 lutego 2018

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami



   Dziś proponuję tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Niektórzy lubią, gdy grzybów jest w takich pierogach mniej, ja lubię akurat więcej grzybów, więc zwykle daję ich sporo.
   Do swoich pierogów użyłam ususzonych jeszcze wczesną jesienią prawdziwków. W ogóle rok był bardzo prawdziwkowy, więc moje gotowanie z grzybami jest ''na bogato'', bo więcej mam suszonych borowików niż innych grzybów :)
   Moje pierogi z kapustą i grzybami zwykle są suto doprawione ziołami, więc ich smak jest nieziemski :)
   Te pierogi podałam z okraską z cebulki na oleju, ponieważ stanowiły obiad na Środę Popielcową. Ale okraska z cebulki zawsze jest spoko :)



   Przygotuj:
   (około 90 sztuk pierogów)
   Ciasto:
-  800g mąki
-  500ml prawie gorącej wody (tyle, by się nie poparzyć)
-  1 łyżka masła
-  0,5 łyżeczki soli
   Farsz:
-  ok. 700-800g kiszonej kapusty (kiszonej, nie kwaszonej)
-  3 garści suszonych grzybów (lub mniej, jeśli wolisz mniej grzybowe), u mnie prawdziwki
-  1 duża cebula lub 2 mniejsze
-  olej do smażenia
-  4 kulki ziela angielskiego
-  2-3 liście laurowe
-  sól, pieprz do smaku
-  1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach (rozcieramy w moździerzu)
-  1 łyżeczka estragonu
-  0,5 łyżeczki rozmarynu
-  kilka gałązek świeżego tymianku
   Na okrasę:
-  2 cebule
-  sporo oleju do podsmażenia (u mnie akurat wersja postna, ale jeśli chcesz, użyj innego tłuszczu)

   Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Następnego dnia płuczemy starannie grzyby i gotujemy je około 20-30 minut.
   Studzimy i w razie potrzeby odciskamy z wody.









   Kiszoną kapustę przekładamy do sporego garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do poziomu kapusty i zagotowujemy. Teraz na niedużym ogniu (żeby popyrkiwało) gotujemy około 30-40 minut. Po prostu do chwili, aż kapusta zmięknie. Następnie studzimy kapustę. Ostudzoną odciskamy i drobno kroimy.




   Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z porządną szczyptą soli. Robimy to w garnku o grubym dnie lub na głębokiej, dużej patelni.

   W międzyczasie mielimy w maszynce grzyby.






   Kapustę przekładamy do cebuli, mieszamy dokładnie i smażymy razem około 30-40 minut, w razie potrzeby podlewając olejem. Ja lubię dodawać tutaj wodę po gotowaniu grzybów, żeby pierogi były na maksa grzybowe :))
   Pod koniec smażenia dodajemy zmielone grzyby. Łączymy całość i smażymy razem kilka minut, uważając, by nic nam się nie przypaliło.
   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy, czyli zioła i roztartą w moździerzu kolendrę. Moździerz w ogóle warto sobie kupić, można samemu robić różne mieszanki przypraw, poza tym świeżo roztarte przyprawy mają taki smak i aromat...

   Ciasto na pierogi przygotowujemy w taki sposób.









   Teraz pozostaje nam już tylko powycinać kółka z ciasta i na każde z nich nałożyć porcję farszu.

   Pierogi gotujemy w osolonej wodzie (ewentualnie z kropelką oleju) chwilkę od wypłynięcia.

   W międzyczasie przygotowujemy okraskę: na rozgrzanym oleju po prostu smażymy na rumiano pokrojoną w większą kostkę cebulkę. Dodajemy do smażenia dwie solidne szczypty soli.

   Podajemy na gorąco, z okraską lub odsmażane. Są przepyszne w obu wersjach!!!




  Smacznego!!!!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz