wtorek, 27 lutego 2018

Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami



   Witajcie :) nie wiem jak u Was, ale u mnie pojawia się już coraz więcej słoneczka. I choć jest nadal zimno i na minusie, to jednak to słońce jest inne i naprawdę daje dużo energii. O wiele chętniej i łatwiej wstaję rano z łóżka, ale w większej mierze przyczynić się mogła zmiana odżywiania na lepsze i zdrowsze, jednak słońce też ma na pewno swój wpływ.
   Dziś proponuję danie dość znane i popularne, jednak w mojej wersji. Jest to propozycja bardzo szybkiego obiadu, który zawsze smakuje doskonale, jest to kwestia doprawienia szpinaku żeby nie był mdły. I niejadki, które kręcą nosem na szpinak, wrąbią z apetytem całą porcję i jeszcze poproszą o dokładkę :)
   P.S. Celowo umieściłam danie ze śmietaną w sekcji ''Bądź Fit''. Spytacie czemu? A wiecie, co to cheat meal lub cheat day? Jest to sposób na łatwiejsze zniesienie diety, świadomość, że nie musisz się ograniczać, bo możesz raz na tydzień czy dwa zjeść coś, na co masz dziką ochotę, ale niekoniecznie jest to dietetyczne, a czasem wręcz tuczące. Ale bez przesady, śmietana też nie jest strasznym złem, nie jemy całego kubka śmietany na raz tylko może łyżkę w porcji. Nogi nam od tego nie urwie... :)



   Przygotuj:
-  1 dużą podwójną pierś kurczaka (lub 1 podwójną i 1 pojedynczy filet)
-  2 duże cebule
-  kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka, ale my kochamy czosnek)
-  500g szpinaku (u mnie mieszanka świeżego i mrożonego)
-  kilka suszonych pomidorów - one fajnie podbiją smak
-  2/3 dużego kubka śmietany
-  1-2 szklanki wody
-  sól, pieprz
-  czosnek w proszku
-  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-  1 łyżeczka suszonego tymianku
-  2 łyżki oleju
-  1 nieduża łyżka masła klarowanego do smażenia
   Dodatkowo:
-  pełnoziarnisty makaron

   Kurczaka kroimy w kostkę o dowolnej wielkości. Porządnie posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę tymianku i olej. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na jakieś pół godzinki.






   Cebulę i czosnek siekamy i w głębokiej patelni rumienimy na maśle klarowanym. Dodajemy porządną szczyptę soli. Cebuli i czosnku dodałam dość dużo, ponieważ szpinak bardzo je lubi i świetnie z nimi smakuje.







   Jeśli mamy mrożony szpinak, dodajemy go do przesmażonej cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, aż rozmarznie. Jeśli mamy świeży, dodajemy go do cebuli i czosnku. Dusimy kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy podlewamy go szklanką wody i całość dusimy do miękkości.




   Kiedy szpinak jest już miękki, delikatny i przeszedł maślanym smakiem, dodajemy do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.






   W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kurczaka.
   Makaron pełnoziarnisty gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.




   Teraz dolewamy kolejną szklankę wody i śmietanę. Starannie wszystko mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - nie żałujemy, bo szpinak mdły będzie obrzydliwy. Cebula, czosnek i pomidory nie zrobią nam same całej roboty, my też doprawiamy.





   Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i dusimy razem jeszcze przez 2-3 minutki,


   Podajemy gorące, z makaronem pełnoziarnistym i ewentualnie jakąś surówką.







Smacznego!!!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz