niedziela, 1 lipca 2018

Pieczony boczek


   Pieczony boczek zna i lubi niemal każdy z nas. Pachnący, soczysty, a jeśli trafi się nam chudy kawałek - jest idealny na kanapki :) pojawia się na stole z okazji różnych świąt, ale też i bez żadnej okazji. Do jego przygotowania nie trzeba też jakiejś specjalnej filozofii ani tajemnych mocy, wystarczy kawałek boczku i trochę przypraw :)



   Przygotuj:
-  około 1-1,2 kg boczku
-  główka czosnku (lub mniej, ale my lubimy czosnek, więc u mnie dużo)
-  sól
-  1 łyżka słodkiej papryki
-  1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
-  1 łyżeczka ostrej papryki
-  1 łyżeczka suszonego czosnku
-  1 łyżeczka majeranku
-  0,5 łyżeczki rozmarynu
-  0,5 łyżeczki cząbru
-  3/4 łyżeczki przyprawy kebab-gyros z chili
-  1-2 liście laurowe
-  2-4 kulki ziela angielskiego

   Boczek przecinamy na dwa kawałki. Solimy porządnie każdy z nich, ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
   Po tym czasie czubkiem noża robimy w boczku dość gęste nacięcia i wpychamy w nie ząbki czosnku (mogą być przekrojone na pół).







   Do miseczki wsypujemy słodką paprykę, paprykę wędzoną, ostrą paprykę, suszony czosnek, majeranek, rozmaryn, cząber i przyprawę kebab-gyros. Całość starannie mieszamy.







   Powstałą mieszanką przypraw obsypujemy boczek z każdej strony i odstawiamy na minimum dwie godziny.










   Każdy kawałek boczku pakujemy w rękaw do pieczenia. Na każdy kawałek układamy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego.
   Pieczemy około 1h 20min w 180 stopniach.
   Studzimy i podajemy pokrojony w plasterki.











Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz