czwartek, 26 lipca 2018

Passata pomidorowa



   Zapewne wiele i wielu z Was, tak samo jak ja, należy do tej grupy ludzi, którzy muszą mieć w kuchni puszkę pomidorów lub przynajmniej kartonik passaty, bo wychodzicie z założenia, że skoro są pomidory - tu wstaw dowolny składnik - to jesteśmy w domu i obiad uratowany :)
   Nieważne, ile zrobię przecieru czy passaty, zawsze jest mało i trzeba dokupować. Znacie ten ból, prawda? :)
   Dziś pokazuję, jak w łatwy i szybki sposób przygotować passatę pomidorową. Robię tak od ładnych paru lat, więc przepis jest sprawdzony :) Korzystajcie, bo zaczyna się sezon na pomidory, więc drukujcie przepis i do roboty! :)



   Przygotuj:
-  pomidory (duża ilość, ja zwykle robię maksymalnie 3-4 kg na jedno podejście, bo więcej nie wchodzi mi w garnek :)), ważne by nie były przejrzałe ani nie do końca dojrzałe
-  duży garnek
-  blender

   Nie solę pomidorów ani nie doprawiam ich w inny sposób, bo podczas późniejszego wykorzystania ich i tak doprawiam danie, do którego ich używam :)


   W pierwszej kolejności obieramy pomidory ze skórki. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: nacinamy skórkę pomidora na krzyż, najlepiej na ósemki, nie przecinając jednak pomidora, tylko samą skórkę.
   Układamy pomidory w sporym garnku i zalewamy wrzątkiem.
   Na chwilę zostawiamy w spokoju, ale dosłownie na minutkę.




   Na bieżąco wyjmujemy z wody pomidory i ściągamy skórkę. Nie ma z tym problemu - schodzi praktycznie sama. Jeśli pomidory są dla Ciebie za gorące, zrób tak jak ja robię - wyjmuj je łyżką :)









      Obrane pomidory przekrajamy na pół i usuwamy z nich twarde miejsca po szypułkach (dla niewtajemniczonych - to twarde zielone albo żółte). Kroimy pomidory na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka.
   Na paznokciach następnego dnia nie będzie śladu po tej operacji :)








   Pomidory gotujemy w garnku, aż zaczną się rozpadać. Potrwa to kilka minut.
   Wtedy miksujemy zawartość garnka na gładko. Jeśli zostaną jakieś niezmiksowane kawałki pomidorów, to nic nie szkodzi.
   Jeśli należysz do osób, które nie lubią pestek z pomidorów, po zagotowaniu zamiast miksować, przetrzyj całość przez sito.
   Przed rozlaniem do słoików jeszcze raz zagotowujemy całość i gotujemy przez 10 minut.


   Zagotowane pomidory przelewamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
   Pasteryzujemy 30 minut.







Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz