środa, 11 lipca 2018

Ogórki zakiszane na szybkie zużycie



   Inaczej zwane ''samokiszne'' :) Kiedy tylko pojawiają się pierwsze ogórki w nieco większej ilości, wiele i wielu z nas łapie większe naczynie i przygotowuje ogórki małosolne lub też takie zakiszane. Na pewno większość z nas pamięta te robione przez Mamy i Babcie, które były tak pyszne, że nie da się tego zapomnieć. I zawsze pierwszy gar znikał najdalej następnego dnia rano, drugi też, trzeci i czwarty starczał na nieco dłużej, a piąty albo szósty trzeba było wyrzucić :) przynajmniej tak było u mnie :)
   Teraz, korzystając z tego, że lato w pełni, ''sezon ogórkowy'' trwa w najlepsze - przygotujmy takie idealne do kanapek ogórki :)



   Przygotuj:
   (porcja na 2,5l garnek)
-  świeże ogórki gruntowe (w takiej ilości, by prawie wypełniły garnek)
   Zalewa:
-  6 szklanek wody
-  3 płaskie łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone, niech da więcej soli)
-  3 łyżeczki cukru
-  6 łyżek octu
-  opcjonalnie 2 listki laurowe
-  1 główka młodego czosnku
-  1 liść chrzanu
-  1 łodyga koperku z baldachimem kwiatów

   Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.










   Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.







   Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super :)
   Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.





Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia, ale to raczej się nie udaje, zwłaszcza przy pierwszej partii ogórków i następnego dnia na dnie garnka pływają sobie smętnie 3-4 kawałeczki :D

 







Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz