sobota, 28 lipca 2018

Pieczone warzywa


   Sposób przygotowania podpatrzyła gdzieś na YT moja Mama. Ogromnym plusem tego dania jest fakt, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Nie zawiera mięsa, sera ani innych produktów odzwierzęcych, przez co jest w 100% wegańskie. Jeśli ktoś lubi, może sobie do tego zrobić sos z jogurtu i ziół, też będzie super :) Kolejną zaletą jest to, że można użyć do niego dowolnych warzyw i też będzie pycha :)
   Wbrew pozorom naprawdę można się tym najeść. Smak, aromat i zapach pieczonych warzyw i ziół sprawią, że mięsożercy też powinni zjeść bez szczególnego marudzenia :)



   Przygotuj:
   (porcja na 4-5 osób)
-  1 spora cukinia
-  1 duża czerwona papryka
-  300g pieczarek
-  4-5 ziemniaków
-  sól, pieprz do smaku
-  zioła prowansalskie
-  2-3 łyżki oleju
-  opcjonalnie podsmażona cebulka z czosnkiem
-  cząstki pomidora i natka pietruszki do podania

   Paprykę kroimy w paski, pieczarki w mniejsze części (na 6 lub 8). Cukinię obieramy i kroimy w półplasterki. Całość mieszamy w misce, solimy i odstawiamy na 30-40 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą trochę wody.








   W międzyczasie obieramy ziemniaki i obgotowujemy je przez 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy.








   Warzywa z miski odsączamy. Ziemniaki kroimy w półplasterki i mieszamy z warzywami. Polewamy całość 2-3 łyżkami oleju, jeśli lubimy dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem (ja tym razem pominęłam, ale też smakuje bardzo dobrze), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sporo ziół prowansalskich.







   Pieczemy w 220 stopniach przez 35-45 minut.
   Podajemy na gorąco.










Smacznego!!!!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz