Dziś przedstawiam przepis na jedno z ulubionych dań dzieci i sporej ilości dorosłych, czyli makaron z sosem pomidorowym :) Sos jest mega prosty, wręcz błyskawiczny, mocno pomidorowy, z dodatkiem aromatycznego oregano. Cały przepis jest w pełni wegetariański. Zamieniając makaron np. na kukurydziany, łatwo zyskamy wersję również bezglutenową.
Cały obiad jest pyszny, dzieciaki na pewno zjedzą bez grymaszenia i jeszcze poproszą o dokładkę ;)
Przygotuj:
(porcja na 3-4 osoby lub 2 super głodne)
- 400g makaronu w dowolnym kształcie (u nas świderki)
Na sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku lub 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oregano
- bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka nalewamy olej w takiej ilości, by tylko przykrył dno garnka po rozprowadzeniu. Nie przesadzamy z olejem, pączków nie smażymy :)
Na rozgrzanym oleju rumienimy lekko posoloną cebulkę.
Dodajemy pomidory z puszki (pokrojone), mieszamy z cebulką i smażymy razem do momentu, aż większość soku odparuje a nasz sos zyska odpowiednią konsystencję. Wyobrażenie o odpowiedniej konsystencji każdy ma własne, więc proszę odparować sobie według uznania. Ja odparowuję tak, że sos jest gęsty :) Pod koniec odparowywania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub suszony) czosnek. W międzyczasie według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na kilka minut, by smaki ładnie się połączyły. Podajemy makaron polany gorącym sosem, udekorowany bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz