piątek, 13 lipca 2018

Makaron z sosem pomidorowym


   Dziś przedstawiam przepis na jedno z ulubionych dań dzieci i sporej ilości dorosłych, czyli makaron z sosem pomidorowym :) Sos jest mega prosty, wręcz błyskawiczny, mocno pomidorowy, z dodatkiem aromatycznego oregano. Cały przepis jest w pełni wegetariański. Zamieniając makaron np. na kukurydziany, łatwo zyskamy wersję również bezglutenową.
   Cały obiad jest pyszny, dzieciaki na pewno zjedzą bez grymaszenia i jeszcze poproszą o dokładkę ;)



   Przygotuj:
   (porcja na 3-4 osoby lub 2 super głodne)
-  400g makaronu w dowolnym kształcie (u nas świderki)
   Na sos:
-  2 puszki pomidorów pelati
-  1 nieduża cebula
-  2 ząbki czosnku lub 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
-  olej do smażenia
-  sól, pieprz do smaku
-  2 łyżeczki oregano
-  bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

   Cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka nalewamy olej w takiej ilości, by tylko przykrył dno garnka po rozprowadzeniu. Nie przesadzamy z olejem, pączków nie smażymy :)
   Na rozgrzanym oleju rumienimy lekko posoloną cebulkę.






   Dodajemy pomidory z puszki (pokrojone), mieszamy z cebulką i smażymy razem do momentu, aż większość soku odparuje a nasz sos zyska odpowiednią konsystencję. Wyobrażenie o odpowiedniej konsystencji każdy ma własne, więc proszę odparować sobie według uznania. Ja odparowuję tak, że sos jest gęsty :) Pod koniec odparowywania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub suszony) czosnek. W międzyczasie według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron.
   Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na kilka minut, by smaki ładnie się połączyły. Podajemy makaron polany gorącym sosem, udekorowany bazylią lub natką pietruszki.



Smacznego!!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz