piątek, 29 czerwca 2018

Jak zrobić hummus paprykowy?


   Jeśli tak jak ja lubicie hummus, to prędzej czy później zaczniecie robić go sami. A naprawdę warto! Ten zrobiony samodzielnie jest o niebo lepszy, niż ten kupiony w sklepie. Poza tym przygotowuje się go dosłownie w kilka minut!



   Przygotuj:
-  1 szklankę (lub puszkę gotowej) ciecierzycy
-  1-2 łyżki pasty tahini (w zależności czy wolimy bardziej czy mniej sezamowy posmak)
-  sól, pieprz do smaku
-  1 łyżeczka suszonego czosnku
-  1 łyżka lub mniej słodkiej papryki
-  2 łyżki soku z cytryny
-  2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
-  2 łyżeczki sody (jeśli gotujesz samodzielnie ciecierzycę)

      Jeśli gotujesz cieciorkę samodzielnie, musisz namoczyć ją w zimnej wodzie (do wody dodaj 1 łyżeczkę sody) przez noc. Rano zmień wodę na nową, wsyp kolejną łyżeczkę sody i gotuj cieciorkę około godziny. Aż zmięknie tak, by ziarenko łatwo dało się rozdusić w palcach. Jeśli Ci się nie chce lub nie masz czasu, użyj gotowej cieciorki z puszki (ugotowana samodzielnie będzie lepsza).

   Cieciorkę (ja użyłam z puszki) odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę z puszki (lub wodę po gotowaniu) zostawiamy, nie wylewamy. Dobrze jest cieciorkę przejrzeć i usunąć ewentualne łupiny. Dodajemy olej i pastę tahini. Miksujemy wszystko blenderem na w miarę jednolitą masę.

   Na początku masa będzie bardzo gęsta. Dolewamy sok z cytryny, kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, suszonym czosnkiem i papryką w proszku.
   Starannie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
   Odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
   Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie 3 dni.



Smacznego!!!!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz