Przygotuj:
- 1 szklankę (lub puszkę gotowej) ciecierzycy
- 1-2 łyżki pasty tahini (w zależności czy wolimy bardziej czy mniej sezamowy posmak)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka lub mniej słodkiej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 łyżeczki sody (jeśli gotujesz samodzielnie ciecierzycę)
Jeśli gotujesz cieciorkę samodzielnie, musisz namoczyć ją w zimnej wodzie (do wody dodaj 1 łyżeczkę sody) przez noc. Rano zmień wodę na nową, wsyp kolejną łyżeczkę sody i gotuj cieciorkę około godziny. Aż zmięknie tak, by ziarenko łatwo dało się rozdusić w palcach. Jeśli Ci się nie chce lub nie masz czasu, użyj gotowej cieciorki z puszki (ugotowana samodzielnie będzie lepsza).
Cieciorkę (ja użyłam z puszki) odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę z puszki (lub wodę po gotowaniu) zostawiamy, nie wylewamy. Dobrze jest cieciorkę przejrzeć i usunąć ewentualne łupiny. Dodajemy olej i pastę tahini. Miksujemy wszystko blenderem na w miarę jednolitą masę.
Na początku masa będzie bardzo gęsta. Dolewamy sok z cytryny, kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, suszonym czosnkiem i papryką w proszku.
Starannie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie 3 dni.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz