piątek, 6 lipca 2018

Jak zrobić hummus czosnkowy?


   Na pewno znacie (a przynajmniej słyszeliście) o smarowidle zwanym hummus. Smarowidło znane stało się głównie za sprawą wegetarian i wegan, ale znam sporo osób mięsożernych, które ów hummus lubią. Można dostać go w sklepach, jednak oczywiście przekonuję, że warto zrobić samemu - wtedy wiemy na pewno, że nie ma w nim żadnych niepożądanych dodatków i sztucznych barwników.
   Poza tym taki hummus naprawdę jest bardzo smaczny i świetnie smakuje z pomidorkiem :) o dziwo syci lepiej, niż kanapka z mięsem :) a żeby przekonać Cię do niego ostatecznie, dodam, że zrobisz go w maksymalnie 10 minut :)



   Przygotuj:
-  1 szklankę ciecierzycy (lub 1 puszkę)
-  1 łyżkę pasty tahini
-  sól, pieprz do smaku
-  kilka ząbków czosnku lub sproszkowany czosnek
-  2-3 łyżki soku z cytryny
-  1-2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
-  2 łyżeczki sody (to wtedy, gdy nie używasz gotowej ciecierzycy z puszki, tylko gotujesz samodzielnie)

   Jeśli gotujesz cieciorkę samodzielnie, musisz namoczyć ją w zimnej wodzie (do wody dodaj 1 łyżeczkę sody) przez noc. Rano zmień wodę na nową, wsyp kolejną łyżeczkę sody i gotuj cieciorkę około godziny. Aż zmięknie tak, by ziarenko łatwo dało się rozdusić w palcach. Jeśli Ci się nie chce lub nie masz czasu, użyj gotowej cieciorki z puszki (ugotowana samodzielnie będzie lepsza).
 
   Cieciorkę (ja użyłam z puszki) odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewę z puszki (lub wodę po gotowaniu) zostawiamy, nie wylewamy. Dobrze jest cieciorkę przejrzeć i usunąć ewentualne łupiny. Dodajemy olej i pastę tahini. Miksujemy wszystko blenderem na w miarę jednolitą masę.

   Na początku masa będzie miała tępą konsystencję i będzie gęsta. Dolewamy sok z cytryny i kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu i miksujemy. Czynność powtarzamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
   Doprawiamy do smaku solą i odrobinką pieprzu. Czosnek (tyle ile lubimy, ja lubię mocno czosnkowe, więc dałam sporo) obieramy i przeciskamy przez praskę lub dodajemy sproszkowany. Ja dałam taki i taki :)
   Miksujemy do połączenia składników.
   Odstawiamy na przynajmniej pół godzinki, żeby smaki ładnie się połączyły.
   Podajemy z chlebkiem lub krakersami. Przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku maksymalnie 3 dni.



Smacznego!!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz