wtorek, 24 lipca 2018

Ogórki konserwowe


   To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :)
   Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni.
   Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej słodko-kwaśne :)


   Przygotuj:
-  sporą ilość świeżych ogórków gruntowych (najlepiej zebranych tego samego dnia)
-  kwiaty kopru
-  młode główki czosnku (po 1 na słoik)
-  liście chrzanu
-  gorczycę
-  liście laurowe
-  ziele angielskie
-  czarny pieprz w ziarnach
   Na zalewę:
-  4l wody
-  4 szklanki cukru
-  4 łyżki soli
-  0,5l octu

   Kilka godzin wcześniej szykujemy zalewę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Po zagotowaniu dodajemy ocet i czekamy chwilę, aż zalewa znów się zagotuje. Wtedy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

   Świeże ogórki starannie myjemy. Nie obieramy. Najlepiej namoczyć je na kilka minut w zimnej wodzie i potem starannie umyć.










   Na dnie każdego słoika układamy kawałek liścia chrzanu, kilka mniejszych ''bukiecików'' z kwiatów kopru i przekrojoną na pół główkę czosnku.









   Do słoika, możliwie ciasno, upychamy ogórki.











   Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą tak, by je swobodnie przykryła. Dodajemy po około pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 nieduży listek laurowy, 1 ziele angielskie i ze 2-3 kulki czarnego pieprzu na słoik.
   Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 80-85 stopniach maksymalnie 10 minut.









Smacznego!!!!
RÓBMY PRZETWORY! 5.


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz