niedziela, 1 października 2017

Ciasto Jamajka



   Dziś przepis na dość znane (jak sądzę) ciasto, bardzo łatwe w przygotowaniu i wyglądające efektownie. Sprawia wrażenie skomplikowanego i wymagającego stania nad nim ładnych paru godzin, lecz jest bajecznie proste i do tego bardzo smaczne! Choć kojarzy się z latem, jest świetne na każdą porę roku! :)



   Przygotuj:
   Biszkopt:
-  6 dużych lub 7 mniejszych jajek
-  1 szklankę cukru
-  2/3 szklanki mąki pszennej jasnej
-  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka octu
-  2 łyżki wody
-  2 łyżki kakao/karobu
   Krem:
-  500ml śmietanki 30-36%
-  500g serka mascarpone
-  0,5 szklanki cukru pudru
   Do nasączenia:
-  sok z 0,5 cytryny
-  1/4 szklanki gorącej wody
-  5 łyżeczek cukru
   Dodatkowo:
-  1 galaretka cytrynowa
-  kilka jak najprostszych bananów
-  kilka kostek startej, mlecznej czekolady do posypania

   Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, po czym dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy spulchnione żółtka, obie mąki, wodę i kakao/karob. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony studzimy i przekrajamy na dwie części.
    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, aż zacznie tężeć.

   Przygotowujemy poncz do nasączenia: w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy jedną połowę biszkoptu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta.
   Banany obieramy i przecinamy na pół. Układamy na jednej z połówek biszkopta, w miarę ściśle i szczelnie - w razie potrzeby dosztukowujemy z innego banana ;) Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.


   Kiedy galaretka ładnie nam stężeje (nie powinno to zająć dłużej jak 2h) ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej dodajemy mascarpone, miksujemy i dodajemy cukier puder. Znowu miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy.
   Około 2/3 śmietankowego kremu wykładamy na galaretkę i równamy.
   Nasączamy ponczem drugą połówkę biszkoptu i przykrywamy warstwę śmietanową (ponczem do śmietany). Resztę kremu wykładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Posypujemy startą mleczną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
   Ciasto nie jest pracochłonne, choć jego zrobienie trochę trwa. Ale sami przekonacie się, że warto :))


Smacznego!!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz