czwartek, 19 października 2017

Ciasto Shrek



   Kto nie zna śmiesznego, zielonego ciasta z delicjami, które nazywa się tak jak najsympatyczniejszy ogr świata? ;)
   Ciasto Shrek nadal jest wyjątkowo popularne. Ale, czemu się dziwić, skoro jest tak smaczne i tak bajecznie proste w wykonaniu? ;)



   Przygotuj:
   Biszkopt:
-  4-5 jajek
-  2/3 szklanki cukru
-  0,5 szklanki mąki pszennej
-  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-  1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
   Zielona warstwa budyniowa:
-  1l gęstego, zielonego soku, np. Pysio
-  2 duże budynie śmietankowe
   Warstwa śmietankowa:
-  500ml śmietanki kremówki
-  1 galaretka cytrynowa
-  0,5 szklanki cukru pudru
   Dodatkowo:
-  2 paczki ciastek typu Delicje
-  1 zielona galaretka

   Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy.
   Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 500ml wody i odstawiamy.

   Przygotowujemy zielony budyń: w 0,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie.
   Resztę soku zagotowujemy i powoli, cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewamy sok z budyniami. Tak, jakbyśmy gotowali normalny budyń. Tyle tylko, że ten jest zielony ;)





   Jeszcze gorący budyń wylewamy na biszkopt.









   W następnej kolejności układamy ciastka, jedno koło drugiego.











   Dobrze schłodzoną śmietanką ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę. Miksujemy razem i wylewamy na ciasto.
   Przygotowujemy zieloną galaretkę według przepisu na opakowaniu.









   Tężejącą zieloną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4h.










Smacznego!!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz