Jako że zupy na wędzonkach są genialne, proponuję Wam dziś zupę pomidorową na wędzonce, a do niej przepyszny domowy makaron.
Smak wędzonki doskonale komponuje się z pomidorami, a natka pietruszki wszystkiego dopełnia.
Nie ma z nim znowu tak dużo roboty, a smak ma nieporównanie lepszy od tego paczkowanego.
Efekt końcowy jest grzechu wart, więc zapraszam po szczegóły :)
Przygotuj:
Zupa:
- kawałek wędzonki, np.żeberko
- dużą cebulę
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- 5-6 liści laurowych
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18%
Makaron:
- mąka
- jajka
Dodatkowo:
- natka pietruszki
Do garnka wrzucamy wędzonkę, opaloną nad palnikiem kuchenki cebulę, marchew, pietruszki, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy to około 2l wody i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyrzucamy cebulę, seler i pietruszkę. Marchewkę kroimy w plasterki albo półplasterki, jak lubimy i z powrotem wrzucamy do garnka.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do kubeczka wkładamy śmietanę i dolewamy chochelkę zupy. Dokładnie mieszamy, żeby nie porobiły nam się gluty.
Mieszając zupę, powoli wlewamy zahartowaną śmietanę.
Jeszcze raz próbujemy i jeśli trzeba, doprawiamy trochę.
Z mąki i jajek przygotowujemy makaron. Jeśli ktoś nie wie, jak - niech nie rzuca się od razu na kupny, tylko zrobi swój w taki sposób :)
Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną świeżą natką pietruszki.
Szybko bierzemy się za jedzenie, bo zaraz garnek będzie świecił pustkami ;)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz