niedziela, 8 października 2017

Zupa pomidorowa na wędzonce z domowym makaronem



   Jako że zupy na wędzonkach są genialne, proponuję Wam dziś zupę pomidorową na wędzonce, a do niej przepyszny domowy makaron.
   Smak wędzonki doskonale komponuje się z pomidorami, a natka pietruszki wszystkiego dopełnia.
   Nie ma z nim znowu tak dużo roboty, a smak ma nieporównanie lepszy od tego paczkowanego.
   Efekt końcowy jest grzechu wart, więc zapraszam po szczegóły :)



   Przygotuj:
   Zupa:
-  kawałek wędzonki, np.żeberko
-  dużą cebulę
-  2-3 marchewki
-  1-2 pietruszki
-  kawałek selera
-  5-6 liści laurowych
-  5-6 kulek ziela angielskiego
-  słoiczek przecieru pomidorowego
-  sól, pieprz do smaku
-  2 łyżki śmietany 18%
   Makaron:
-  mąka
-  jajka
   Dodatkowo:
-  natka pietruszki


   Do garnka wrzucamy wędzonkę, opaloną nad palnikiem kuchenki cebulę, marchew, pietruszki, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy to około 2l wody i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyrzucamy cebulę, seler i pietruszkę. Marchewkę kroimy w plasterki albo półplasterki, jak lubimy i z powrotem wrzucamy do garnka.
   Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


   Do kubeczka wkładamy śmietanę i dolewamy chochelkę zupy. Dokładnie mieszamy, żeby nie porobiły nam się gluty.
   Mieszając zupę, powoli wlewamy zahartowaną śmietanę.
   Jeszcze raz próbujemy i jeśli trzeba, doprawiamy trochę.






   Z mąki i jajek przygotowujemy makaron. Jeśli ktoś nie wie, jak - niech nie rzuca się od razu na kupny, tylko zrobi swój w taki sposób :)

   Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną świeżą natką pietruszki.
   Szybko bierzemy się za jedzenie, bo zaraz garnek będzie świecił pustkami ;)





Smacznego!!!!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz