środa, 11 października 2017

Placki ziemniaczane po bawarsku




   Kolejny przepis z kajecika Mamy. Dlaczego placki ziemniaczane, skoro ziemniaki są tu tylko dodatkiem - nie mam pojęcia. I dlaczego po bawarsku, też nie wiem - może przez dodatek kiełbasy. Ale mniejsza o sens nazwy, grunt, że te placuszki są naprawdę pyszne na śniadanie czy kolację! :)



   Przygotuj:
   Ciasto naleśnikowe:
-  mąka
-  woda
-  mleko
-  jajka
-  olej
   Dodatkowo:
-  2-3 ziemniaki starte na dużych oczkach tarki
-  pętko kiełbasy
-  1 spora cebula
-  sól
-  pieprz

   Z mąki, wody, mleka, jajek i oleju przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do tego starte ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedno i drugie trochę studzimy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




   Placuszki smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
   Podajemy z keczupem lub śmietaną i natką pietruszki.












Smacznego!!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz