Kolejny przepis z kajecika Mamy. Dlaczego placki ziemniaczane, skoro ziemniaki są tu tylko dodatkiem - nie mam pojęcia. I dlaczego po bawarsku, też nie wiem - może przez dodatek kiełbasy. Ale mniejsza o sens nazwy, grunt, że te placuszki są naprawdę pyszne na śniadanie czy kolację! :)
Przygotuj:
Ciasto naleśnikowe:
- mąka
- woda
- mleko
- jajka
- olej
Dodatkowo:
- 2-3 ziemniaki starte na dużych oczkach tarki
- pętko kiełbasy
- 1 spora cebula
- sól
- pieprz
Z mąki, wody, mleka, jajek i oleju przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do tego starte ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedno i drugie trochę studzimy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Placuszki smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy z keczupem lub śmietaną i natką pietruszki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz