czwartek, 29 czerwca 2017

Ogórkowe łódeczki z surimi a'la Zosia



   Dużo z nas lubi tak popularne sałatki z surimi, czyli paluszkami krabowymi. Tak, ja też je lubię, moja rodzina też je lubi. Jednak zrobienie z nich sałatki, która byłaby smaczna, nie zawsze jest takie proste. Choć bardzo łagodne i delikatne w smaku - nie są łatwym materiałem na sałatkę. Nie zawsze tak dobierzemy składniki, by do siebie pasowały i nie gryzły się z bohaterem dania.
   Jakiś czas temu razem z moją córeczką Zosią opracowałyśmy wyjątkowo smaczną sałatkę z paluchami krabowymi. Rodzinka jednogłośnie stwierdziła, że nasza ulubiona sklepowa sałatka może się schować i szczelnie wypchać.
   Sałatka, którą dziś Wam przedstawię, nie tonie w morzu majonezu i śmietany. Nie zawiera wielu składników, ma bardzo delikatny sos i... spróbujcie, a sami się przekonacie! ;)



   Przygotuj:
-  opakowanie 250g paluszków krabowych
-  0,5 puszki kukurydzy Bonduelle
-  0,5 puszki ananasa
-  50g sera mozarella
-  2 gałązki selera naciowego
-  2 średniej wielkości ogórki gruntowe
   Sos:
-  4 łyżeczki jogurtu naturalnego
-  2 łyżeczki majonezu
-  1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwasku
-  porządna szczypta soli
-  1/4 łyżeczki białego pieprzu
-  1 łyżka posiekanego koperku
-  0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

   Ogórki obieramy ze skórki i przecinamy wzdłuż na pół. Za pomocą np. zwykłej łyżeczki wydłubujemy gniazda nasienne - one nie będą potrzebne w tej sałatce. To praktycznie sama woda, tu się nie przyda. Ogórki bez gniazd kroimy wzdłuż w cienkie paseczki (około 2mm szerokości), a następnie w poprzek, w kostkę około 2x2mm. Będą fajnie chrupały, a razem z selerem miło nas orzeźwią ;)






   Ananasa kroimy bardzo cienko, tak, by kawałeczki były niemal przezroczyste. Paluszki krabowe kroimy w plasterki około 2mm grubości. Tak samo jak paluszki kroimy seler - w 2mm plasterki. Kukurydzę Bonduelle odsączamy i dodajemy do sałatki. Dodajemy pokrojone ogórki i wszystko razem dokładnie mieszamy.





   Przygotowujemy sos: w szklance łączymy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soli lub pieprzu - kierujemy się własnym smakiem.
   Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
   Podajemy w łódeczkach z ogórków: wydrążamy gniazda nasienne tak, jak robiliśmy to na początku i lekko ścinamy ściankę ogórka, by nie telepał się na boki. Gwarantuję, że taka przystawka, choć dziecinnie prosta, zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! :)










   Na koniec mała ciekawostka odnośnie warzyw Bonduelle:
   Czy wiesz, że :
Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.


   

Smacznego!!!!