Jakiś czas temu pokazywałam Wam na Instagramie drożdżowe bułeczki z malinami. Ostatnie, miętowe bułeczki drożdżowe według statystyk bardzo Was zaciekawiły. Idąc za ciosem wyprodukowałam takie, z nieco inną konfiturą i... lubczykiem w cieście drożdżowym :)
W domu zniknęły jeszcze szybciej. niż te czereśniowe :)
Przygotuj:
- 1/8 kostki drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki mleka
- szczypta soli (taka porządna)
- 2 niepełne łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 300g jasnej mąki pszennej
- 180g masła lub dobrej margaryny
- listki z 2 gałązek lubczyku
- listki z 1 niedużej gałązki mięty
Konfitura malinowa:
- 0,7kg malin
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Kruszonka:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła/margaryny
Drożdże rozpuszczamy w mleku i łyżce wody. Dodajemy cukier i mąkę w takiej ilości, by powstała gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Masło/margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, szczyptę doli i wyrośnięte drożdże. Łączymy to ze sobą za pomocą miksera.
Listki mięty i lubczyku siekamy i dodajemy do miski z ciastem, które na razie wygląda jak kilka mącznych glutów, ale tak ma być. Stopniowo dolewając roztopioną i ostudzoną margarynę /masło, wyrabiamy ciasto mikserem za pomocą haków. Czas wyrabiania: około 10minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Na patelnię o grubym dnie lub do rondelka wrzucamy maliny, cukier i miód. Dodajemy sok z cytryny lub limonki i na wolnym ogniu smażymy aż zgęstnieje.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą, aż się połączą i powstaną grudki. W razie potrzeby dodajemy więcej masła lub mąki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków i formujemy z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Jeśli nam się chce, robimy dekoracyjne nacięcia na bułeczkach. Jeśli nam się nie chce, poprzestajemy na uformowaniu bułeczek. Odstawiamy na 10-15min do podrośnięcia.
Na środku podrośniętych bułeczek robimy wgniecenia, do których nakładamy po łyżce konfitury malinowej. Całość posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz